ВИТЕЗ фест отворен је у суботу на Калемегдану код Деспотове куле, на радост многобројних посетилаца. Витезови и њихови гости продефиловали су прво Кнез Михаиловом улицом до Горњег града, где је фестивал званично и отворен.

А тамо је посетиоце чекало изненађење.

Шатори су били разапети свуда, а на сваком делу простора одвијале су се борбе, или неке друге активности. Малишани су могли да јашу коња, да се упознају са начином како се живело Европи у средњем веку, да гађају у мету уз помоћ лука и стреле.

Борбе витезова гледали су и Лав Вукелић (6) и његов друг из обданишта Балша Хоџић.

- Витезови су супер - прича малени Лав. - Бићу и ја тако храбар кад порастем. Сликао сам се и са шлемом витеза и са мачем. А сад ћемо и да гађамо стрелама мету.

У вештини стреличарства опробали су се и Душан (10), близанци Катарина и Никола (8) Јолић, који су вештим маневрима погађали мету.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
За тезгу на Калемегдану 7.500 евра

Међу гостима фестивала први пут су у Београд дошли и витезови из Чешке.

- Посетиоци могу да уђу у наше шаторе, у којима ми иначе ноћимо, да виде како се живело 14. веку - прича Сара Фојту (25), која подруку са оклопним ратницима обилази витешке фестивале. - Све правимо ручно, од оружја, шатора, до одеће. Ми живимо историју и зато уживамо у овом хобију.

Витез фест траје и данас од 12 до 19.30, па љубитељи мачевања, борби, стреличарства, могу да уживају у дружењу са храбрим витезовима.


ГОСТИ ИЗ СВЕТА

МЕЂУ припадницима витешког реда који су ових дана гости Србије су и Кирил, Ирина, Павел, Владимир из Белорусије. Кажу да су одушевљени српском престоницом и гостољубивошћу домаћина. На фестивалу су учествовали и припадници Жандармерије, који су учили малишане основама самоодбране и помагали им да се попну уз вештачку стену.