ПРОФЕСОР Седме београдске гимназије Звонко Обрадовић се обратио јавности отвореним писмом како би, како је навео, одговорио на "бесумочне лажи и одбранио свој углед и достојанство, које му је нарушено" после инцидента у овој образовној установи. У четвртак је током часа физике ошамарио ученицу Ј. К. која га је напала због оцене на контролном, а њега је после тога наводно песницом ударио ученик П. П. Професор Обрадовић каже да су шамари били последица нужне одбране, која се десила у стању неурачунљивости. Он је најавио да ће поднети кривичну пријаву против ученика Ј. К. и П. П. који га је, каже, ударио, због чега мора да носи медицинску крагну.

У писму, професор наводи да је ученица Ј. К. била незадовољна што је добила јединицу, пошто је имала 30 бодова, а за двојку је требало 45. Он истиче да је незадовољство изражавала кроз хистеричну вику, а после опомене да не може тако да се понаша, ученица је села на клупу и окренула му леђа.

Прочитајте још: ИНЦИДЕНТ У СЕДМОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Професор физике насред часа ошамарио две ученице!

- На моја упозорења, она је одговарала са: "Нисте ви никакав човек, ни ауторитет, када ја овако могу да седим и не можеш ми ништа" - стоји у отвореном писму. - Упутио сам је на разговор код директора, на шта ми се дете унело у лице и рекло: "`Ајде, избаци ме ако можеш" и уштинувши ме, окренула се тако да ме је косом везаном у кику ударила по очима. У том тренутку, у стању неурачунљивости, за шта имам доказ од психијатра, ја сам је ошамарио. Устао је ученик П. П. и три пута ме ударио у главу. Лекари су константовали трауму и ставили ми медицинску крагну.

Обрадовић је потом наставио да образлаже свој поступак..

- Да бих себе и своју професију заштитио од оваквих гнусних лажи и манипулације одлучио сам да против Ј. К. и П. П поднесем кривичну пријаву и у кривичном поступку докажем своју невиност.

ОТКАЗНИ РОК 15 ДАНА Иако је поднео захтев за прекид радног односа из личних разлога, како "Новости" сазнају у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, професор је још формално запослен у школи, пошто је отказни рок 15 дана. Он неће долазити на посао зато што је суспендован, док траје дисциплински поступак, који је у току. Како истичу надлежни, реч је о повреди забране физичког злостављања, за шта је предвиђена мера удаљења са посла.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић, уз осуду инцидента, наводи да су професорима везане руке и да немају начина да реагују када их ученици вређају, омаловажавају, па и физички нападају.

- Професорима једино остаје да ставе фластер на уста, уђу у учионицу и ћуте - каже Антић. - Постали смо као лутке на које ученици вичу, пљују их, вређају, ударају и тако истресају своје незадовољство због оцене, проблема у породици...Велики број колега, пре уласка у учионицу, попије лекове за смирење. Не дао Бог да повисите тон и упишете у дневник да неко није на часу, или их питате где су им књиге и свеске.

Према речима председника Форума београдских гимназија Александра Маркова, за оно што се догодило у Седмој београдској гимназији нема оправдања, али је ученицима, ипак, превише дозвољено.

- Све је то последица нарастајуће агресије у читавом друштву, од политичара до медија - каже Марков. - Ученици имају права да се жале на оцену, да траже промену испитивача, да одговарају пред комисијом... могу да се обрачунавају са наставницима. Професори немају начина да то спрече, јер им закон не дозвољава.

Он истиче да, ако случај заврши на суду и професор изгуби лиценцу за рад, неће више моћи да се запосли ни у једној образовној установи.