БГ воз ће од јесени почети да саобраћа на линији од Ресника до Лазаревца, док ће линија од Ресника до Младеновца бити пуштена у рад ускоро. Ово је јуче рекао заменик градоначелника Горан Весић, после састанка са представницима "Железница Србије" и ЈП "Београдски метро и воз".

- Око 35.000 људи користи систем БГ воза и то је тренутно најпоузданији и најбољи систем превоза грађана - казао је Весић. - Као што смо пре неколико година линију БГ воза продужили до Ресника, сада смо донели одлуку да је продужимо од Ресника до центра Лазаревца која има 45,4 километара, и другу до центра Младеновца која је дуга 36,3 километра. До Лазаревца ћемо пустити четири нове композиције и то ћемо кренути већ током јесени. Што се тиче Младеновца, одмах ћемо пустити композиције које ће ићи у шпицевима зато што се реконструише пруга и немамо могућност да успоставимо пун режим рада БГ воза.


ПРОЧИТАЈТГЕ ЈОШ:
''БГ воз'' ускоро до Панчева, Младеновца и Лазаревца

Заменик градоначелника је прецизирао да ће, када реконструкција пруге буде завршена, возови до Младеновца ићи на пола сата. Касније, када буду купљене нове композиције возови ће саобраћати на сваких од 15 до 20 минута. То ће омогућити да грађани Младеновца буду повезани са центром града и имају сигуран и поуздан превоз.

- Преговарамо са неколико страних кредитора како би биле проширене и друге линије БГ воза, а у плану је проширење линије од Земуна према Сурчину, као и линија од Макишког поља према Карабурми. Све линије ће бити синхронизоване са прве две линије метроа. Истовремено смо донели одлуку да разговарамо са Градом Панчевом око тога да се продужи линија од Овче до Панчева како би Панчевци такође били интегрисани са Београдом. То подразумева преговоре у смислу поделе трошкова, али то је у интересу и Београда и Панчева - рекао је Весић.

Ремонт пруге до Ваљева завршен је крајем 2017. године, чиме су се стекли услови да се линија градске железнице продужи до Лазаревца.

Ипак, пошто је тренутно у току реконструкција пруге до Новог Сада, сви возови иду до Панчева, па онда до Београда и даље на југ, чиме је додатно оптерећен "БГ чвор". И баш то прави проблем око организације полазака.


ПРОЧИТАЈТГЕ ЈОШ:
На пролеће "БГ возом" до Лазаревца!

ОБНАВЉАЈУ ПЛАТО КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА

У склопу реконструкције пруге, биће обновљене и станице БГ воза. Заменик градоначелника рекао је да ће бити реновирана и станица Вуков споменик.

- Град Београд ће током следеће године уредити плато изнад станице, а заједно са "Инфраструктуром железница Србије" биће уређена сама станица. Договорили смо се да на свим станицама буду валидатори односно физичке препреке, како би грађани који користе БГ воз морали да се валидирају и онда уђу на станицу.