ГРАДЊА гондоле између Ушћа и Калемегдана грубо ће нарушити целину јединственог споменика и визију положаја Београдске тврђаве на Ушћу двеју великих река какав нема ниједан средњовековни град, кажу чланови Одељења историјских наука Српске академије наука и уметности. У саопштењу историчара САНУ наводи се да се овим пројектом Града "непосредно угрожавају вишевековни остаци прошлости".

- Поразна је чињеница да је пројекат о изградњи туристичке атракције одобрио Републички завод за заштиту споменика културе којем је старање о Тврђави поверено - пише у саопштењу. - Изградња гондоле неочекиван је ударац настојању да Тврђава са Калемегданом буде неодвојиви, главни део урбаног амбијента.


ПРОЧИТАЈТГЕ ЈОШ:
Михајловић о гондоли: Докони политичари се хвале незнањем

Историчари САНУ подсећају да су обустављање изградње жичаре на Калемегдану раније затражили и Српско археолошко друштво, Друштво конзерватора Србије, Академија архитектуре Србије, Музеолошко друштво...

Градоначелник Зоран Радојичић је изјавио да ће гондола променити изглед Београда, допринети другачијем и бољем погледу на град, ушће Саве у Дунав и Велико ратно острво.

- Идејно решење жичаре има и еколошки аспект, и допринеће да се људи превозе са једне на другу обалу без угрожавања природе - рекао је Радојичић.


ПРОТИВПРАВНА ИЗГРАДЊА

ПОТПРЕДСЕДНИК Нове странке Никола Јовановић поднео је јуче кривичну пријаву против заменика градоначелника Горана Весића и министарке грађевинарства Зоране Михајловић. У саопштењу се наводи да су пријаве поднете и против других особа које су "директно одговорне за противправну изградњу гондоле на Калемегдану".