БЕОГРАД - Полагањем венаца на спомен плочу жртвама савезничког бомбардовања 1944. године, на згради некадашњег Градског породилишта, обележена је 75. годишњица бомбардовања Београда од стране савезника у Другом светском рату.

Венце на спомен обележје на згради у Крунској улици положили су градоначелник Београда Зоран Радојичић, ректор Београдског универзитета Иванка Поповић, и в.д. директора Завода за заштиту здравља студената Марија Обрадовић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је бомбардовање београдског породилишта тешко објашњива и апсурдна ствар, "да нас савезници и пријатељи са 600 авиона бомбардују", и да се десе "тако ужасне ствари".

"Не знам које би то речи могле да објасне, потребно је да се сећамо и да се скрене пажња свима у свету да се то не деси ником", истакао је Радојичић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У БЕОГРАДУ СКУП ПОСВЕЋЕН БОМБАРДОВАЊУ: Агресија не рађа слободу

Ректор Београдског универзитета Иванка Поповић рекла је да је тешко говорити овим поводом.

"Наша је и обавеза и дужност да се сећамо онога што се десило и то не заборавимо, али морамо чинити све што можемо да гледамо у будућност", истакла је Поповићева.

На данашњи дан заказао је људски разум, поручила је в. д. директора Завода за здравствену заштиту студената Марија Обрадовић.

Обрадовићева је подсетила да су у том трагичном чину живот изгубиле 22 породиље и 22 бебе, неколико породица које су на ускршњи дан посећивале најближе, као и одређен број запослених здравствених радника.

Савезничко бомбардовање Србије и Београд на Ускрс 1944. године, било је веома разорно и потресно, био је бомбардован већи део центра престонице тада окупиране Србије, укључујући Теразије, Палату Албанија, Бајлонијеву пијацу.

Једно од порушених здања је и зграда тада Градског породилишта у Крунској улици, данас Завод за здравствену заштиту студената.