ПОСЛЕ једнодневне обуставе наставе, колектив ОШ "Ратко Митровић" са Новог Београда у понедељак је донео одлуку да ступи у законски штрајк, што значи да ће часови до даљег трајати 30 минута. Наставе у овој школи у понедељак није било, а велики број родитеља окупио се у понедељак после 17 часова, како би подржали протест наставника, који од надлежних траже да хитно реше проблеме у овој образовној установи.

Прочитајте још: Нема наставе због штрајка?

Незадовољни услед, како кажу, хаотичне ситуације у школи, просветари негодују и зато што ни после шест месеци није продужен мандат досадашњем в. д. директора Светлани Миљеновић, коју је колектив подржао са 95 одсто гласова, већ је Министарство просвете у петак именовало њену наследницу. И родитељи ученика желе да се врати директорка Миљеновић, која је, како кажу, оживела школу.

- Када је Миљеновићева именована за директорку, школа је коначно почела да се сређује - причају окупљени родитељи. - Просторије су чисте, двориште је уредно, а у функцији је и сајт школе.

У ОШ "Ратко Митровић" у понедељак је била просветна инспекција, а одржан је и састанак начелника Школске управе Београда Душана Кићовића, начелника Одељења за послове предшколског образовања и васпитања Славице Јашић и наставника ове осмолетке. Како се наводи у одлуци коју су запослени у ОШ "Ратко Митровић" упутили Савету родитеља, наставници су добили усмено образложење да ће део проблема ускоро бити решен.

Прочитајте још: Шарчевић: Нема разлога за протест, није обећано 14 одсто

- Након састанка са надлежнима и обећања да ће део проблема ускоро бити решен, колектив ОШ "Ратко Митровић" донео је одлуку да од данас ступи у законски штрајк до добијања обећаног решења од Министарства, односно разрешења Школског одбора и постављања привременог органа управљања у циљу функционисања школе - наводи се у одлуци. - Часови ће трајати 30 минута, настава у продуженом боравку биће до 14 часова, а дежурство у боравку од 14 до 15 часова.


Родитељи се окупили испред школе

Подсетимо, министар просвете Младен Шарчевић рекао је да овај колектив нема право на тоталну обуставу наставе. У изјави за "Новости", нагласио је да наставници неће добити дневнице за дане када не буду радили, те да би могло бити отказа уколико часова не буде пет дана заредом.

ПРИВРЕМЕНО

ИМЕНОВАЊЕ претходне директорке Светлане Миљеновић било је само привремено решење за ОШ "Ратко Митровић".

Она је враћена у 12. гимназију, где је и раније радила, истакао је министар Шарчевић.