ДО краја ове године, Завод за заштиту споменика културе града Београда средиће укупно шест камених обележја на територији четири градске општине. Реч је о обимним рестаураторско-конзерваторским радовима на јавним споменицима, који ће бити обављени у оквиру хитних интервенција.

Крајем јула прошле године чувени споменик Браниславу Нушићу на Тргу републике био је на мети вандала. Том приликом су обесни појединци поломили његов штап на три дела, па је тако оскрнављена статуа српског књижевника и комедиографа стајала све донедавно, када је штап изливен и враћен на место. Овај споменик само је један од оних који ће у 2019. години бити умивени.

- Стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда је у оквиру редовних активности извршила увид у стање јавних споменика - рекли су нам у Заводу.

Прочитајте још - Васко Попа ускоро на Ташмајдану

- Установили смо да је потребно извести обимне рестаураторско-

-конзерваторске радове на јавним споменицима у оквиру хитних интервенција.

Према план, очекују се интервенције на оштећеним ливеним бистама, скулптурама и спомен-плочама, санације оштећења на постаментима обложеним каменом или вештачким каменом и санације оштећења простора партерног уређења око споменика и спомен-обележја. Један од споменика са списка је и споменик обешенима на Теразијама из 1983. године, који је под заштитом Општине Стари град.

- Плоча је украдена у октобру прошле године и обнова је била у плану, али услед смањења средстава којима располажемо нисмо могли да је вратимо. Поднели смо захтев Заводу за заштиту споменика како бисмо добили оригинални епитафни натпис који је био исписан на бронзаној табли - рекао је недавно Андреј Белингер, начелник управе општине Стари град.

Прочитајте још - МЕМОРИЈАЛ ЈУНАЦИМА: Београд спомеником одаје почаст војницима са Кошара

Како су нам предочили у Заводу, план је да се за поменути споменик спроведу израда модела од глине за недостајућу плочу, ливење бронзане плоче и њена монтажа, чишћење и патинирање споменика. На истој општини уложиће и у чишћење, санацију постамента, обнову фуга и патинирање бронзане фигуре Јосифа Панчића у Академском парку. И споменик краљу Петру Првом, испред истоимене основне школе, биће демонтиран, а потом постављен на камени масив и очишћен.

Споменик Браниславу Нушићу на Тргу републике,фото З.Јовановић

ПОНОВО СЛОВА

УОЧИ обележавања одбране Београда током шестоаприлског бомбардовања, ГО Земун финансирала је изливање нових слова која су украдена почетком марта са Споменика погинулим пилотима браниоцима Београда априла 1941. године. Због ове крађе, Општинско правобранилаштво је поднело кривичну пријаву против непознате особе.

ЗЕМУН, САВСКИ ВЕНАЦ И ВРАЧАР

НА римском саркофагу у Земунском парку биће урађени чишћење, консолидација, рестаурација, хидрофобна и антиграфитна заштита. Како су најавили представници Завода, прање и чишћење, санација камене облоге, постамента и застора, чишћење и патинирање бисте, хидрофобирање постамента и партерно уређење очекује и бисту војводе Живојина Мишића код Београдског сајма. На списку за санацију оштећења налази се и Споменик Петру Бојовићу у Крунској улици.