ПАТИКЕ окачене о електричне и телефонске каблове као у градовима америчког југа, поново су примећене на београдским улицама. Овога пута место су нашле на жицама у Добрачиној на Дорћолу.

Зашто се пертле везују у чвор, а потом набацују на каблове, нико није утврдио, али чињеница да се се број патика увећава. Да ли је реч о имитацији или некој "нашој" симболици, није познато..


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Романтичан поглед на Београд

- Стварно не знам ко ово ради, али оно што ме брине је то што их каче на електричне жице - каже Светлана В. Има тога и код мене на Врачару.

Како из једне од радњи у комшилуку кажу, виђали су и оне који каче, али и оне који скидају патике.

- Вероватно их каче током ноћи јер ујутру када дођемо на посао приметимо да су се појавиле нове - наводе из радње.

За овај обичај везују се различите приче, од којих неке говоре о помену жртвама ратова као што је то био случај у Америци током седамдесетих и осамдесетих година. За Европу важе мало другачији разлози. Једно од тумачења је да су локални дилери дроге и остали грађани који се баве делатностима са друге стране закона качили ове патике као вид оглашавања и обележавања територије.

У ЉУБЉАНИ ЦЕЛА УЛИЦА

СЛОВЕНАЧКУ престоницу већ годинама обележавају патике окачене о жице. Љубљана је добила и улицу ципела, која је постала права атракција како за мештане тако и за туристе, који често остављају своје ципеле.