Обновом Парка пријатељства завршена је двогодишња реконструкција парка Ушће, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић и најавио уређење леве обале Саве, од Бранковог моста до Ушћа, и десне обале Дунава.

"Сада парк Ушће по први пут има садржаје које људи користе и постао је уређени парк у који се радо долази. Следећи корак је уређење кеја, Обале краља Александра, од Бранковог моста ка хотелу "Југославија" и онда ћемо моћи да кажемо да ће тиме цео овај простор бити завршен", казао је Весић након обиласка обновљеног Парка пријатељства са представницима градског парламента и директором ЈКП "Зеленило – Београд" Слободаном Станојевић.

Парк пријатељства и данас представља јединствен парк по концепту настанка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stojčić: Nijednu pešačku zonu nismo ostavili bez saobraćaja

На простору парка су државници, званичне делегације и знаменити гости прилком посета Београду садили по једно стабло које сведочи о историјским догађајима и личностима које је повезала идеја мира и пријатељства.

Како је саопштило предузеће "Зеленило-Београд" простор површине 10,05 хектара је потпуно обновљен, уз поштовање степена заштите који ужива овај парк.

Парк Пријатељства, фото П.Митић

Старе камене плоче кречњачког порекла замењене су светло сивим и светло црвеним гранитним плочама истих димензија, а укупна површина застора под новим каменим плочама је близу 8.000 метара квадратних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Prokopan deo Požeške ulice zbog „Ada mola“

Замењени су и кречњачки ивичњаци новим гранитним у дужини од 1.843 метара.

Извршено је неколико мањих промена у односу на стару просторну матрицу парка.

На централној алеји, отворена је нова зелена површина од 846 квадратних метара која постоји у иницијалном пројекту архитекте Милана Палишашког, који је аутор првонаграђеног архитектонског решења уређења простора Парка пријатељства.

Горан Весић,фото П.Митић

Простор око споменика "Вечна ватра" који је подигнут ради постављања подног осветљења, нивелисан је тако да више не постоји степеник ка постаменту.

На асфалтним стазама обновљен је слој асфалта укупне површине од око 10.500 квадратних метара и постављене су нове гранитне ивичне траке у дужини од 4.500 метара.

Парк сада има 24 нове клупе, а засађено је и 61 нова садница "стабла мира".

На слободним површинама у парку засађено је још 80 нових стабла.