НУШИЋЕВА улица би до краја године требало да постане ново градилиште. Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је јавну набавку за израду техничке документације и извођење радова на изградњи Нушићеве улице. Ко ће бити задужен за обнову ове будуће пешачке зоне знаће се до 19. априла, за када је заказано отварање понуда.

Новопројектована улица биће пешачког карактера, па паркирања у оквиру тржног центра "Чумићево сокаче" неће бити. Улаз ће бити омогућен само интервентним и доставним возилима из Дечанске улице у сервисну траку Нушићеве.

Овде ће бити посађен дрворед, а између лишћара биће могуће постављање летњих башта. Улица ће бити поплочана каменим или гранитним плочама. У делу који води ка "Чумићевом сокачету" биће постављен паркинг за бициклисте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБНОВА ПРЕСТОНИЧКИХ УЛИЦА: У Балканској и даље радно


Биће постављено и декоративно осветљење, дрвеће, али и клупе. Светлима ће бити наглашен и улаз у подземни пролаз, али и знак Робна кућа "Београд".

Реконструкција се, да подсетимо, изводи у склопу пројекта "Три трга" и обухвата простор Нушићеве између Теразија и подземног пролаза на раскрсници са Дечанском улицом. У обнову ће бити укључен и прилаз "Чумићевом сокачету", као и улаз у Чавкетов пасаж.

Тендер за реконструкцију Нушићеве улице Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је и прошлог марта, тачно пре годину дана. Ипак, тада је све стопирано. Уколико сад све прође како треба, мајстори ће заузети Нушићеву до краја године.


НА РЕДУ И ДЕЧАНСКА?

У склопу реконструкције Нушићеве, у плану је била обнова Дечанске, од подземних пролаза до Македонске. И ту би требало да се посади дрворед од тридесет нових стабала, постави ново осветљење, клупе и "тепих" од гранитних плоча. Паркинг и контејнери морају да се уклоне и да се постави паркинг за бицикле. Да ли ће се Дечанска радити ове године, и када, није јасно.