ПОДЗЕМНИ пролази, који су годинама у лошем стању јер за њих нико није био надлежан, недавно су предати Дирекцији за градско грађевинско земљиште и изградњу. Потходници у којима покретне степенице и осветљење не раде, са чијих улаза падају стаклићи и у ћошковима спавају бескућници, одавно је требало да буду обновљени. Када и како, још се не зна, али је извесно да ће прво бити сређена два на Теразијама и онај код Палате "Албанија".

Са надстрешнице пролаза код Сајма, недавно су падала стакла по степеништу којим суграђани пролазе. У подземном пролазу код Ушћа и Сава центра прошле године није било осветљења, па су Београђани у страху, уз светло мобилних телефона, тумарали мрачним ходником како би прешли на другу страну улице. Скоро деценију и по, покретне степенице у подземном пролазу од Теразија до Балканске улице нису покренуле механизам.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: Београд се угледа на Беч

И сваки пут када би се новинари обратили Граду са питањем ко је надлежан за подземне пролазе, добијали би исти одговор - нико. Сада је Град одлучио да ће убудуће за потходнике бити задужена Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу.

- Дирекција је у претходном периоду завршила техничку документацију, којом се планира уређење три пролаза у централном делу града - два на Теразијама и један код Палате "Албанија", као и пролаза Безистан - кажу у Дирекцији. - У наредном периоду потребно је да се сагледају начини за извођење радова, пошто потходнике, осим грађана, користе и фирме које обављају одређене делатности у њима. Морамо да утврдимо стање у сваком од њих, и да у складу са расположивим финансијским средствима планирамо почетак радова на одржавању, као и на изради пројеката за друге подземне пролазе.

Наводе и да ће спроводити активности на уређењу пасажа и подземних пролаза који су од посебног интереса за град Београд, због своје културно-историјске и амбијенталне вредности.

То подземни пролази код Ушћа, Сајма, Сава центра, на Аутокоманди и Бановом брду засигурно нису. Нушићева, Балканска и Зелени венац могу да буду, пошто су у центру града и наћи ће се у склопу пешачке зоне.

- Скупштина Града Београда ће, приликом усвајања годишњих програма уређивања и доделе грађевинског земљишта, одлучивати који простори ће бити предмет уређења. По завршетку послова на адаптацији и санацији појединачних пасажа или подземних пролаза, они ће бити предати на даље редовно одржавање надлежној организационој јединици градске управе - истучу у Дирекцији.

Скоро деценију и по покретне степенице у пролазу ка Балканској улици не раде

Ко ће та надлежна јединица бити, опет смо остали ускраћени за одговор. Уједно, није јасно ни да ли ће санација потходника на Теразијама почети до краја године, или ће морати да сачекају дане када буде више новца у буџету.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сремску обнављају до краја године?

ВЛАСНИШТВО ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ

ЗАНИМЉИВО је и то што се над појединим пролазима, попут оног између Теразија и Балканске, ломе копља око надлежности.

- Подземни пролаз делом припада Београду, и то половина која води ка Теразијама. Остатак који води до Балканске улице у власништву је фирме "Србијатекс".

Ипак, из "Србијатекса" тврде супротно.

- Подземни пролаз нама не припада! То је установљено Уговором о физичкој деоби од 2014. године, према којем имамо одговорност само за неколико локала које дајемо у закуп, а који су у њему. Јавна површина не може да буде у власништву предузећа - рекли су из ове фирме, за "Новости", још пре годину дана.