ПРИЈАВЉИВАЊЕ деце за упис у вртић почеће 8. и трајаће до 25. априла, најавио је Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. Због великог интересовања родитеља и како би се процес завршио пре годишњих одмора, конкурс ће, ове године, почети раније и трајати дуже - скоро три недеље.

Према планираној динамици конкурса, прелиминарне листе уписане деце биће објављене 20. маја, а након тога следи рок за жалбе до 29. маја, које ће уписне комисије предшколских установа разматрати до - 7. јуна. Гак је рекао да ће број слободних места бити познат уочи конкурса, након што 17 установа Секретаријату за образовање и дечју заштиту поједничано достави број расположивих места за ову годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ускоро готова Кнез Михаилова

- Уобичајено је да се тај број креће од 6.000 до 8.000, али су планови Града да се изградњом нових државних вртића, током ове године, отвори и додатних око 3.000 места - прецизирао је Гак. - Током претходних пет година, повећао се обухват деце предшколским образовањем са 45 одсто на око 70 процената, будући да у београдске државне вртиће иде око 60.000 деце. А, за још око 17.000 малишана, Град суфинансира боравак у приватним вртићима.

Гак је подсетио и да је пре две године листа чекања за место у вртићу износила око 10.000, док нови конкурс дочекује око 2.700 деце, за које није било места у вртићима.

Молбе за место у државним вртићима родитељи могу предавати електронским путем или лично у предшколским установама.


ПРИОРИТЕТИ

ПРИОРИТЕТ при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, деца која имају статус трећег и сваког наредног детета у породици.