ЧИМ Град буде обезбедио новац, Завод за заштиту споменика културе започеће радове на пројекту реконструкције и рестаурације споменика "Победник" на Београдској тврђави, а рок за завршетак биће шест месеци. Како је речено из овог завода, пројекат статичке санације је урађен, а сада се чека само да новац за ову сврху буде прослеђен.

Према наводима надлежних у Заводу, током 2018. урађен је преглед тренутног стања, детаљно мерење и 3Д ласерско скенирање. Том приликом, установљено је да су се, у односу на 2016. годину, оштећења драстично погоршала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЕЋ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Споменик београдском Победнику накривљен, спрема се санација

- На основу свих ових, али и претходних испитивања у сарадњи са Грађевинским факултетом, урадили смо пројекат реконструкције бронзане скулптуре, стуба и постамента - кажу у Заводу за заштиту споменика. - Експертско мишљење факултета показало је да је "Победник" нагнут 30 центиметара. Реч је о релативно спором процесу који не показује знаке заустављања.

Како кажу у Заводу, откако је постављен, рађено је само чишћење споменика од графита и запрљаности, као и попуњавање пукотина, док већа реконструкција никад није урађена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Накривио се Победник?


- Анализа је показала да претходни радови из 1996. године нису дали резултате - наводе у Заводу. - Добијено је и мишљење вајара др Зорана Кузмановића, о стању у ком се наводи да је уочљив велики слој оксида и рупа вероватно од метака или гелера. У пројекту изведеног стања 1991. године наведено је да је санација ограничена само на чишћење и попуњавање пукотина, што је тада и учињено.


СРЕЂИВАЛИ ПЛАТО

КРАЈЕМ 2015. године реконструисан је само простор око "Победника". Тада су плоче на платоу замењене новим, јер су кратери представљали опасност за пролазнике. Том приликом су фундирали темеље споменика, како би га колико-толико причврстили.