МЕЂУ љубитељима књига, како оним старијим тако и млађим, антикварнице су у последње време све популарније као место где се могу пронаћи ретка издања жељеног штива, али и због веровања да су половне књиге јефтиније. Међутим, у престоничким антикварницама цена књиге зависи од њене вредности.

Белетристика и класици нешто су повољнији него у књижарама, а цена варира у односу на то да ли је реч о тврдом повезу и да ли роман прате илустрације. Већина популарних наслова домаћих и страних писаца кошта мање од 1.000 динара. "Алхемичар" Паола Коеља, на пример, може се наћи за 560 динара. Стручна литература, иако половна, често кошта колико и нова књига, јер је углавном реч о издањима која се више не штампају. Овакве књиге из различитих научних области најчешће купују студенти, за потребе школовања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Необична колекција нишке библиотеке: Користила 100 евра као обележивач за књиге

Прва издања прослављених наслова су најскупље штиво у понуди. Што је књигу теже пронаћи, то јој је цена виша. Жанр који је посебно популаран међу колекционарима је фантастика.Тако за популарну Толкинову трилогију "Господар прстенова", штампану у првом издању, треба издвојити и до 15.000 динара. Како наводе из антикварнице у самом центру града, овакве књиге се распродају првог дана када стигну на полице јер је реч о колекционарским примерцима.

Предност антикварница су збирке и сабрана дела писаца чија је цена обично повољнија него у књижарама. Збирка Гогољевих приповетки кошта 660 динара, а старије издање "Сеоба" Милоша Црњанског 2.530 динара. Такође, на полицама ових радњи налазе се и различите антологије, и издања која су штампана за посебне сврхе и продавана у кратком временском периоду, као и часописи и магазини давно повучени из продаје.


УЛИЧНИ ПРОДАВЦИ

КЊИГА је најјефтинија на престоничким улицама. На штандовима у Улици хиљаду триста каплара, између Коларчеве задужбине и зграде Филолошког факултета, може се наћи велики број наслова различитих аутора и жанрова, а продавци неретко пристају на ценкање.