БЕОГРАД - Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градско веће Града Београда утврдило Предлог ребаланса буџета Града Београда, како би град купио више од 200 нових аутобуса за Градско саобраћајно предузеће.

"Утврђен је ребаланс буџета Града Београда који предвиђа да ће град узети кредит од 35 милиона евра како би се купили нови аутобуси за Градско саобраћајно предузеће. Ово предузеће ће ребалансом свог буџета обезбедити додатних 10 милиона евра за куповину аутобуса. За 45 милиона евра очекујемо да купимо између 210 и 230 аутобуса, зависно од цене коју ћемо добити на тендеру", рекао је Весић.

Како преноси Градски секретаријат за информисање, он је рекао да ће рок за испоруку нових аутобуса бити 150 дана, тако да 1. септембра ове године сви аутобуси буду на улици.

Додао је да ће тендер за куповину аутобуса бити расписан одмах пошто Скупштина Града Београда усвоји ребаланс на седници која ће бити одржана 25. фебруара, односно током наредне недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГСП: За два „ивека“ дали 620.000 евра

Весић је поновио да бивша власт оставила дуг Града Београда од 1,2 милијарде евра и да се тај дуг односи на обавезе по основу кредита страних и домаћих банака, неисплаћене обавезе градских општина, обавезе јавних предузећа и јавних комуналних предузећа, као и на скривене обавезе које нису биле планиране буџетом града.

"Од 2013. године вратили смо 324,5 милиона евра кредита, а ове године враћамо 39,4 милиона евра. Када додамо колико су обавеза вратила наша предузећа и општине, долазимо до цифре од скоро 600 милиона евра дугова претходне власти које смо вратили. Све смо ово успели, а нисмо за шест година узели ниједан једини динар нових кредита. Данас када су финансије града стабилне, када имамо буџет који износи преко милијарду евра и када Град Београд има исти кредитни рејтинг као Република Србија, можемо да узмемо кредит од 35 милиона евра да купимо нове аутобусе", рекао је Весић.

Он је додао да то није крај улагањима града у ГСП и најавио да је током 2020. и 2021. године планирано да Град Београд уложи још додатних 65 милиона у куповину аутобуса, електричних аутобуса и трамваја, како би градски превозник имао нова возила.

"То је само први корак у реструктурирању овог предузећа које смо започели пре неколико месеци", закључио је заменик градоначелника Београда.