БИОЛОШКИ факултет се неће уселити у зграду Завода за урбанизам у Палмотићевој улици. Ако је за утеху, према нашим сазнањима, у плану је изградња нове зграде Биолошког факултета у Новом Београду, али се још не зна на којој локацији. Незавршена грађевина, која зврји празна у Ботаничкој башти већ четврт века, требало би да постане галеријиски простор за посетиоце, у којем ће бити изложена Панчићева заоставштина.

Споразумом о решавању просторних капацитета Биолошког, Географског, Филолошког и Факултета безбедности, који је у марту прошле године потписао министар просвете са деканима, предвиђено је да ове високошколске установе имају приоритет у прерасподели постојећег простора и изградњи нових објеката. Као могућа нова адреса Биолошког факултета помињан је Завод за урбанизам, али се у међувремену, од тога одустало.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Возе ђаке до њихових кућа

Будући биолози ће и наредних неколико година на предавања и вежбе ићи на пет локација у граду. Око 2.500 студената Биолошког факултета наставу има на четири локације - Филолошком и Физичком факултету, ПМФ и у Ботаничкој башти. Распоред часова се прави тако да академци могу да стигну од једне до друге "учионице". Простор који имају је мали, па се тако у слушаоницама уместо по 30 студената, нађе и по њих 90, а предавања и испити се држе суботом и недељом.

Због одлагања решавања питања простора Биолошког факултета, мање квадрата ће и даље имати њихове колеге са Филолошког. После исељења биолога из зграде на Студенстком тргу, Филолошки факултет је требало да почне да користи више простора у својој матичној згради. Споразумом, који је пре скоро дана потписан у Ректорату Универзитета, Географски и Факултет безбедности, требало би да буду под истим кровом у Блоку 67 у Новом Београду, где се налази плац који има Факултет безбедности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мајсторише и на врху торња

ТРАДИЦИЈА И КВАЛИТЕТ

Биолошки факултет је самостална високошколска установа од 1995. године, иако традиција предавања биологије и постојања биолошких одсека постоји још од 1853. године, од почетка рада Лицеја Кнежевине Србије. Факултет пружа образовање за будући наставни и научни кадар, и то за три биолошка профила: биологија, молекуларна биологија и физиологија, екологија и заштита животне средине.