Због снега који пада од среде увеча, било је проблема на трамвајским и тролејбуским линијама, али је све решавано у року од двадесетак минута и у овом тренутку ситуација са свим линијама градског превоза је стабилна, изјавио је вршилац дужности градског секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Због снега екипе ЈКП "Београд пут" су у четвртом степену ангажовања, рекао је Главаш Танјугу и указао да је снег на територији града Београда почео да пада синоћ од 23 сата и да је до сада нападало између 15 и 17 центиментара снега.

Због велике количине снега која ће се акумулирати на крововима, Главаш је апеловао да се локације где је и у претходном периоду долазило до појаве леденица и клизања снега са кровова посебно обезбеде и обележе.

Према тренутним најавама РХМЗ-а, рекао је Главаш, очекује да ће снег падати у континуитету до суботе до поподневних сати и да ће нападати више од 40 цениметара снега.

Поновио је да су надлежне екипе у појачаном степену ангажовања и да ће тако бити до завршетка и овог хладног таласа, али и подсетио да грађани треба да чисте снег испред улаза својих домова.


РАДОЈИЧИЋ: ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА ЈЕ БИЛА НЕШТО ДРУГАЧИЈА

Јак снег који је у среду увече почео да пада у Београду, на коловозима је формирао покривач од неколико центиметара, што отежава одвијање саобраћаја и изазива повремене застоје на прометним саобраћајницама. Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је за ТВ Прву да је прогноза метеоролога била нешто другачија, односно да се очекивало мање снега.

"Градске службе су константно у четвртом степену приправности. Све службе раде и прековремено и дају све од себе да се ублаже проблеми", казао је он. Како преноси Б92, градске службе су у четвртом степену приправности, што значи да главни град чисти 1.600 људи и око 300 машина.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ: Снег отежава саобраћај, камиони на Батровцима чекају девет сати

Због снега је дошло је до измена и скраћења траса на неколико аутобуских линија, а и тролејбуске и трамвајске линије не саобраћају добро.

Доста линија је скраћено од јутрос због снега. Линије 4, 20, 307 су скраћене све до старе окретнице Винча, од 4.30 цасова скраћена је линија 304 и 305 до Болечке фарме, док су од 5.50 часова скраћене лииније 65, 70, 77, 82 застој у улици Николе Добровића на Бежанијској коси. Такође, од 6.00 часова линија 3А је у застоју у Гардијској, од 06.15 часова 65, 66 и 74 су у застоју у улици Вељка Дугошевица, од 6.10 часова линија 57 у Кнеза Вишеслава, од 06.30 часова је скраћена линија 303 до Заклапаче, од 06.35 часова линија 305 скраћена до Болечке фарме и од 06.50 цасова линија 302 скрећена до Гроцке - рекли су за Блиц у ГСП-у.ПРОБЛЕМИ ЗБОГ СНЕГА НА ЛИНИЈАМА ГСП

Директор Градског саобраћајног предузећа Радиша Момчиловић каже да је јутрос због снега било "само спорадичних проблема" на појединим линијама, али да се они у "ходу отклањају".

Проблема је највише, како каже, било на потезу 300, односно на линијама које возе за Ритопек, Гроцку, Винчу, Болеч, Калуђерицу.

На примедбе многих суграђана који долазе из Калуђерице да су морали јутрос до Смедеревског пута да пешаче, јер се аутобус на линији 309 није спуштао у то насеље, директор одговара да тај потез "не држи ГСП, већ приватници".

"На осталим линијама било је спорадичних проблема, те тако линија која саобраћа до Ритопека била је скраћена до Болеч кафане, али све се решава у ходу", рекао је Момчиловић Тањугу.

Додаје да чим прође камион и поспе со, аутобуси настављају у истом режиму.

Проблема је било и на Бановом Брду, јер у једном моменту није саобраћала линија 57, али је проблем решен.

"Ови мањи проблеми које смо имали јесу проблем за путника, али на нивоу система све је то минорно", нагласио је Момчиловић.

На линијама које саобраћају према Авали, како каже, није било никаквих проблема.

У диспечерском центру ГСП-а кажу да је било проблема на линијама 65 и 66 у Северном булевару, на линијама 77 и 74, али да је након двадесетак минута успостављен саобраћај.


Потешкоћа са градским превозом било је и на Бањици на тролејсбуској линији 40 и 41, где је због квара тролејбуса саобраћај био у застоју двадесетак минута.

Такође, проблема је било и у Немањиној улици где је због квара трамваја на раскрсници са Кнеза Милоша саобраћајна гужва трајала око сат времена.

Док квар није отклоњен у застоју су биле и трамвајске линије 2Л, 7, 9, 11Л и 12 Л.

"Трамваји су враћени на редовне трасе и очекујем да не би требало да буде већих измена и застоја, возила иду мало успорено али углавном иду", каже Дејан Вуковић диспечер у ГСП-у.