Главне саобраћајнице у Београду очишћене су од снега који пада од јутрос без престанка, те је саобраћај у већем делу престонице нормализован.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СНЕГ ИЗАЗВАО ПРОБЛЕМЕ И У РЕГИОНУ: Због снега на подручју Коњица одсечено 170 села, отежан саобраћај на путевима у Хрватској

Ипак, у неким деловима града, као што су Баново Брдо, Карабурма и Видиковац, критично је јер се снег задржао на споредним улицама, те се апелује да возачи вуду опрезни.

ГСП наводи да је саобраћај у граду нормализован јер су шине и улице чисте.

Лед и снег створили су проблеме и на Петловом брду, где аутобус није могао да крене са једног од стајалишта због клизавог асфалта.

ИБАРСКА МАГИСТРАЛА: ОПШТИ ХАОС, ДВА ЛАНЧАНА СУДАРА, КОЛОНЕ ДО 15 КИЛОМЕТАРА

фото Твитер

Општи хаос је и на Ибарској магистрали која је, како преносе медији, скоро потпуно неочишћена. На њој су се догодила два ланчана судара, а у оба смера протежу се колоне дугачке до 15 километара!

- Због снега знатно успорен саобраћај очекује возаче на Обилазници око Београда, као и на Ибарској магистрали, код Липовачке шуме - саопштили су из Ауто-мото савеза Србије.У "Ласти" су рекли да имају информацију дасаобраћај стоји око Липовачке шуме, а километарске колоне формиране су у оба смера од Рушња па до Мељака и даље ка Лазаревцу.

Колоне су дугачке око 15 километара, а један од разлога је и ланчани судар који се догодио у насељу Мељак око 9.00 ујутру, али срећом није било повређених.

Само сат касније догодио се други ланчани судар, овога пута код Рушња, срећом без теже повређених.фото Танјуг
ВЕСИЋ: МАКСИМАЛАН НАПОР ДА СЕ ОТКЛОНЕ ПРОБЛЕМИ У САОБРАЋАЈУ

Екипе Зимске службе су у четвртом степену ангажовања, чисте се све главне градске саобраћајнице и чине се максимални напори како би се проблеми решавали у ходу, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. "У девет сати смо добили нову прогнозу Републичког хидрометеоролошког завода да ће пасти од седам до десет центиметара снега и због тога смо од 10 сати повећали приправност на четврти степен ангажовања. На улицама је 90 кампиона и 25 мањих возила што је укупно око 115 возила и скоро 270 људи", рекао је Весић за Пинк.


Фото Твитер / Удес у Липовичкој шуми

Он је прецизирао да је у градском саобраћају било мањих проблема, што је за очекивати у оваквим временским условима.

" Сваког тренутка би требало да крене саобраћај у Чингријиној улици и Улица Благоја Паровића према Којевској улици. Такође аутобуси са потеза 300 окрећу се код Цветкове пијаце не силазе према окретници што ће остати док се не заврши чишћење овог дела града", додао је он.

Како каже, мањих проблема је било у Рипњу и Жаркову као и да се и они тренутно превазилазе.

Фото Танјуг

Навео је да је судар био у Улици војводе Степе, у којем је учествовао трамвај због чега је био трамвајски саобраћај обустављен.

У Улици Џорџа Вашингтона, у нивоу Булевара деспота Стефана, дошло је до квара на електричним инсталацијама због чега је такође обустављен трамвајски саобраћај, док је у Булевару ослобођења дошло је до судара у којем је учествовао аутобус, па се и тамо саобраћај одвија отежано, рекао је Весић.

Уколико снег настави да пада, могуће је да ћемо у приградским насељима, на деловима пута који се налазе на узбрдицама, имати одређених проблема, додао је он.

Весић каже да ће током ноћи бити поледице због чега је апеловао на возаче да буду додатно опрезни, што се посебно односи на оне који немају велико искуство за воланом.

"Током викенда нас очекују нове падавине и седам до 10 центиметара снега, али и ледени талас током којег температура неће прелазити нулу", рекао је заменик градоначелника.ЕКИПЕ БЕОГРАД ПУТА ПОСИПАЈУ СО

Екипе "Београд пута" су од раног јутра на терену због снега који све јаче пада у Београду и посипају со, кажу у том јавно-комуналном предузећу и наводе да је приправност подигнута на четврти степен.

Ангажовано је додатних 30 камиона, тако да је тренутно на улицама 90 камиона, рекао је за ТВ Прва Жељко Маравић из "Београд пута" и додао да ће их бити још више.

"У овом тренутку имамо капацитете који су адекватни с обзиром на већи снег него што је био прогнозиран", наводи Маравић.Фото Танјуг


Удес на Тргу Николе Пашића, фото З.ЈовановићИстиче да је важно омогућити одвијање саобраћаја на градским улицама.

"Имамо довољно материјала за посипање. Со ће да делује до минус седам, ако буду ниже температуре, имамо и калцијум хлорид", каже Маравић.

То комунално предузеће је, додаје, дочекало снег са ангажовањем људства и механизације који предвиђа други степен приправности од максималних пет степени.

Фото Танјуг


"Од јутрос имамо налог да подигнемо на трећи степен, а сада је већ на снази чевтрти степен. Сви су већ ангажовани", каже Марвић. Каже да се посипају све саобраћнинце, поготово мостови и рампе.

"Имамо више од 250 објеката, мостова, надвожњака, подвожњака, рампи још више. Морамо то све да поспемо. Београд је сав узбрдо и низбрдо. Саобраћајнице су од 100 до 500 метара надморске висине. Те више коте брже леде и праве проблеме. Апел је мало пажње, мало стрпљења, биће све у реду", каже Маравић.

Фото Танјуг