СТРУЧНИ радници Градског центра за социјални рад у Београду професионално раде свој посао и у складу са околностима пружају услуге корисницима на највишем нивоу. Са већим бројем стручних радника могли бисмо да обезбедимо благовремену и правовремену услугу свим корисницима, као и примену неопходне превентиве и да обезбедимо мању оптерећеност стручних радника.

Овим речима у Градском центру за социјални рад коментаришу наводе Синдиката "Независност", који тврди да би сваком запосленом у просеку требало три до пет пута више времена да би проценио и пружио услугу породичне и социјалне заштите. Они ни у једној реченици нису демантовали наводе овог удружења, према чијим подацима сваки социјални радник у престоници у просеку годишње има чак 314 корисника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Један социјални радник задужен за чак 700 људи

- С обзиром на чињеницу да у Градском центру за социјални рад из године у годину број корисника расте и да су проблеми с којима се корисници суочавају све комплекснији, јасно је и да они захтевају сложеније процене, а самим тим и више времена за њихову обраду - кажу у ГЦСР.

Синдикати истичу и да никада није урађен стандард по питању времена потребног за сваку радну процедуру како би се нормативно уредио капацитет радника да пружи законом дефинисану услугу у реалном времену. Таква ситуација је довела до енормног оптерећења стручњака, који у таквим условима нису у стању да грађанима пруже одговарајућу услугу.

- Не постоје стандарди по питању времена потребног за сваку појединачну процедуру - тврде у ГЦСР. - Процедура рада стручних радника ГЦСР уређена је Правилником о организацији, нормативима и стандардима рада центра за социјални рад, који је донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Канализација и у Калуђерици

РАДНИКА СВЕ МАЊЕ

СТАТИСТИКА ове установе показује да протеклу деценију карактерише континуиран раст корисника. У том контексту, као значајну, они наводе чињеницу да је у последњих десет година, од 2007. до 2017. године, број корисника повећан за 37.375 корисника, а број стручних радника смањен. У 2007. години било је 405, а у 2017. години свега 389 стручних радника.