ОДБОРНИЦИ Скупштине града одлучиваће сутра о изменама и допунама одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор, према којима ће се цене закупа увећати за 2,4 одсто у 2019. години. Износ најма за градске локале месечно по квадрату зависи од тога у којој зони се налази, као и од тога за коју делатност се користи. Тако ће појединима закуп бити јефтинији и 20 одсто.

Најскупљи намет предвиђен је за локале у којима се организују игре на срећу, кладионице и за мењачнице где ће квадрат у екстразони коштати 1.398, а у првој зони 1.168 динара. На другом месту су хотели са 1.235 месечно по квадратном метру, док ће закупци простора за хостеле плаћати 1.075 динара. Следећи по висини надокнаде за закуп су угоститељски објекти са ценом од 1.182 динара у екстразони, а за око 200 динара мање у првој зони.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Забава под куполама Сајма

У односу на прошле измене ове одлуке, када су банке за локал у центру града издвајале 813 динара по квадрату, овим поскупљењем ће давати 20 динара више по квадратном метру.

Радиодифузни емитери који емитују програм од интереса за Град, месечно издвајају свега од 29 до 82 динара у зависности од зоне. Повлашћене цене за закуп од 53 динара по квадрату предвиђене су за атељее. Занатлије ће за месечни најам локала морати да искеширају 939 динара у центру града.

Такође, овом одлуком предвиђено је и да хуманитарне организације, удружења грађана из области здравства, науке, културе, просвете, спорта, као и парламентарне политичке странке, који пословни простор не користе за стицање прихода, закуп плаћају мање 20 одсто. Уколико закупац одређено време није у могућности да користи локал због околности за које није одговоран, као што су искључење струје, воде, може бити ослобођен намета за тај месец.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
За две године 15 нових обданишта

ДУГ НА РАТЕ

СКУПШТИНА града ће усвојити и одлуку о регулисању старог дуга закупаца пословног простора. Према томе, период отплате не може бити дужи од 24 месеца. Уколико дужник једнократно измири дуг, омогућиће му се отпис дела дуга од 40 одсто. Ако дуговање отплати на три месечне рате, дуг се умањује за 30 одсто, на шест рата 20 одсто, а на 12 следи отпис дуга од 10 одсто.