ОД САДА ће на платоу испред Цркве Светог Марка стајати дивна скулптура патријарха Павла, која ће свакоме ко буде улазио у храм или пролазио Булеваром краља Александра будити сећање на макар један од стотине примера Божије речи коју је ширио и духовности којом је зрачио. Патријарх седи и само што не погледа кроз прозор трамваја, тролејбуса или аутобуса којим је стално ишао у Београду.

Овим речима генерални секретар председника Србије Никола Селаковић представио је рад вајара Зорана Малеша, а који су у четвртак у Ташмајданском парку, поред Селаковића, открили заменик градоначелника Горан Весић и градски урбаниста Милутин Фолић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мој деда патријарх Павле, и човек и светац

- Ово је споменик човеку који се у времену колективних лудила и беспућа трудио да својим чињењем све нас учини макар мало бољим - казао је Селаковић. - Хвала људима добре воље, који су имали разумевања за насушну потребу да се правој личности макар мало одужимо подижући му споменик, али са жељом да му се одужимо на прави начин тако што ћемо послушати његове речи и заиста бити бољи.

Откривању споменика блаженопочившем патријарху Павлу, који је преминуо 15. новембра пре девет година, присуствовали су представници градских општина и институција, као и свештена лица.


- Бог је тај који нам је дао услове да буде боље, јер нам је дао таквог човека да живи међу нама и са нама. Тај залог који смо добили да имамо таквог патријарха, као што је био патријарх Павле, довољан је изазов за свакога од нас да се у будућности трудимо, колико год је могуће, да будемо бољи људи - рекао је епископ ремезијански Стефан Шарић.

Статуа изливена у бронзи, у ливници "Јанковић", висока је 1,8 метара, а с постаментом - 2,2 метра. Споменик је подигнут уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, а овај подухват је са 50.000 евра финансирала "Атлас група".


- Привилеговани смо што је међу нашим становницима био патријарх Павле, човек који је био на челу Цркве, али чији је утицај на наше друштво био већи од Цркве. Он се издигао изнад своје улоге и тако је свима нама показао пут који треба да следимо - нагласио је заменик градоначелника Горан Весић. - Подизањем споменика нисмо испунили обавезу према патријарху Павлу. Испунићемо је тек онда када се као друштво и као људи будемо понашали у складу са оним како је он живео, говорио и подучавао.


ИЗМЕЂУ ЗЕМЉЕ И НЕБА

НЕКОЛИКО десетина људи прилазило је споменику, после откривања.

- Необичан је споменик, али све је ту. Виде се и лик и дело патријархово. Као да није ни на небу ни на земљи, а ипак присутан у контемплацији - рекао нам је суграђанин Стеван Веселиновић.