ПОКРЕТАЊЕ система даљинског грејања на неколико часова ујутро значило би само - "цимање" система, рекла је Ивана Калања, из ЈКП "Београдске електране" гостујући на РТС. Ако је ујутро хладно свега сат, два, после чега температура буде и 15 степени, ми нећемо пустити грејање, јер би тај начин крени - стани могао да проузрокује хаварију и направи велики проблем.

- Одлука о промени термина почетка грејне сезоне засада није промењена - рекла је Калања. - Постоје иницијативе за промену, да грејна сезона почне 1. октобра уместо 15. октобра. Уколико се то формализује и усвоји, ми ћемо морати да поново подесимо цео систем како бисмо могли да почнемо раније са грејањем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Даљинско грејање: Под ћебадима због прописа

Због многобројних притужби Београђана на хладне станове, градоначелник Зоран Радојичић пре два дана одржао је хитан састанак са надлежнима из ЈКП "Београдске електране", на којем је договорено да испорука топлотне енергије почне пре 15. октобра. Иако је већина радијатора у престоничким становима јуче била топла, из неколико делова града пристизале су притужбе да су станови и даље хладни.

Калања каже да су "Београдске електране" велики систем који није лако "подићи".

- Ми смо од 1. октобра почели функционалне пробе, како одлука налаже. То значи да су радијатори у већем делу града топли, али нису свуда. После тог првог мировања, треба проверити да ли је све како треба. Имали смо и обимне радове у топланама "Дунав" и "Церак".


ПРОМЕНЕ ТЕК ОД ЈЕСЕНИ 2019.

Како се следеће јесени не би догодила слична ситуација, у току је процедура за измену Одлуке о снабдевању топлотном енергијом. Уколико се ово усвоји, систем ће се догодине пустити у рад 1. октобра.

- Идуће сезоне систем ће бити спреман од 1. октобра и постепено и пажљиво оптерећиван ради преласка из стационираног у динамички режим рада - рекао је градонечелник Радојичић.