СТАНОВНИЦИ Врачара успели су да издејствују да се очува аутентичност њиховог краја. Одборници Скупштине града усвојили су Одлуку о изради плана детаљне регулације амбијенталне целине Крунски венац, што подразумева да ће се убудуће тачно прецизирати каква врста објеката и са каквом фасадом може да се гради у овом делу града.

Након низа петиција које су покренули Друштво за улепшавање Врачара и Удружење "Тополска" како би зауставили инвеститорски урбанизам, Град им је изашао у сусрет. Овом одлуком биће обухваћени блокови између Каленићеве, Милешевске, Војводе Драгомира, Новопазарске и Максима Горког. Како стоји у одлуци, циљ је да се заштити ова целина која је евидентирана као добро које ужива статус претходне заштите и у складу са тим дефинишу правила уређења и грађења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕ ХАЈУ НА ПРИЈАВЕ ИНСПЕКЦИЈЕ: Зидају и под кривичном пријавом

- Грађани су се побунили у вези са градњом на углу Тополске и Петроградске и били су у праву - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. - Ипак, они су били разумни и нису тражили обустављање градње, већ да се гради у складу са амбијенталном целином. На инсистирање грађана, донета је ова одлука, а то ће бити први случај у Београду да се установе типови фасада одређених делова града, попут Врачара, Старог града, старе Палилуле и Савског венца. То значи да овде може да се гради зграда од два, три спрата, али да мора да има одговарајућу фасаду која се уклапа у амбијент тог дела старог града, што је пракса у многим светским метрополама.

Милешевска, Фото Т.Ћирић

Представници Друштва за улепшавање Врачара подржавају ову одлуку и очекују да се она спроведе.

- Ово је леп сигнал од Скупштине града - каже Александар Арсенијевић, председник Друштва.


Новопазарска, Фото Т.Ћирић

ПРОТЕСТ

СРЕДИНОМ септембра, Удружење грађана "Тополска" организовало је протест на углу Петроградске и Тополске због рушења виле из 1927. на тој адреси како би се изградила стамбена зграда.

Они су том приликом затражили и смену секретара за урбанизам Милоша Вуловића.