Заменик градоначелника Горан Весић на састанку је с представницима Електропривреде Србије и градских комуналних предузећа у вези са бесправном градњом рекао да је прикључење бесправних објеката на енергетску, водоводну, канализациону и топловодну мрежу кривично дело према постојећим законима.

На састанку је констатовано да ће Град убудуће координисати рад јавних предузећа како више ниједан "бесправни објекат не би био прикључен на јавну инфраструктуру", а Весић је поручио да ће захтевати да комунална предузећа, у сарадњи с градском инспекцијом, изврше контролу прикључака на бесправне објекте како би службеници који су то омогућили одговарали.

Весић је поновио да они који граде бесправно отимају новац из буџета и да је само буџет Града Београда оштећен за преко 70 милиона евра јер није плаћена накнада за грађевинско земљиште.

Прочитајте још - Весић: Стати на пут дивљој градњи

"Они који бесправно граде не плаћају ову надокнаду а ми од тог новца градимо путеве, водовод, канализацију, вртиће и домове здравља. Они који бесправно граде отимају све ово грађанима и зато је нелегална градња недопустива", рекао је Весић.

Он је поновио да бесправни објекти нису сигурни за становање и да пројекти по којима се ове зграде граде не пролазе никакву контролу државе и замолио грађане да не купује такве станове јер угрожавају своју безбедност.

Поновио је и да нотари не смеју да оверавају уговоре за станове из бесправне градње, јер су дужни да штите грађане а не нелегалне инвеститоре и да им помажу да варају житеље града и да зарађују прометовањем станова који су настали из кривичног дела, а то је бесправна градња.

Заменик градоначелника је најавио наредних дана састанке и са другим институцијама како би се сви укључили у борбу против бесправне градње.

"Бесправна градња је проблем свих нас и нико не може сам да је реши, ни Град Београд, ни нотари, ни тужилаштва, ни министарства. Морамо да делујемо заједно и да покажемо да овом државом не могу да владају они који бесправно граде и краду од свих грађана", нагласио је Весић.