ЛОКОМОТИВА стара 154 године, непроцењиве вредности, старија од "Железница Србије" исечена је и изнета у деловима из депоа Железничког музеја још 31. августа! Уникатно шинско возило из музејске колекције украдено је са још неколико експоната из зграде која се налази испод моста Газела у центру престонице, а директор музеја Ненад Војичић каже, за "Новости", да су били немоћни да ово спрече.

- Добио сам обавештење 31. августа увече од човека који је повремено обилазио халу, да је ухватио екипу од 16 људи, који су бренерима секли локомотиву. Они су га приметили и хтели да га нападну, али им је побегао и отишао право у полицијску станицу да пријави крађу. Док је полиција дошла, они су већ побегли - прича, за "Новости", Војичић. - Остали смо без уникатне локомотиве која је припадала серији сличних железничких машина, које су се користиле у изградњи Суецког канала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вандали упали у музеј у Београду и направили хаос

Зграда у којој су се вредни експонати налазили била је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, а за сигурност артефаката који су се овде налазили био је одговоран Музеј железнице. Депо се налазио у склопу Ложионице код Мостарске петље, која планом изградње "Београда на води" није била предвиђена за рушење, већ је требало да постане објекат културе - Арт ложионица.

Депо се налазио у склопу Ложионице код Мостарске петље

- Наши људи су све до пре месец дана даноноћно обилазили овај простор, све док га није преузео "Београд на води" - прича Војичић. - Неко је на миру радио данима, јер је једна локомотива однесена, а друга исечена у комаде! Сада су нам уништили нешто што свет нема. Сви су знали шта се налази у Депоу музеја, али нису ништа предузели да се локомотиве заштите!

После крађе, Војичић тврди да из "Београда на води" није добио никакво објашњење.

Како незванично кажу из "Београда на води", они нису преузели поменуту локацију и нису били надлежни за безбедност експоната у депоу.

Осим локомотиве, уништено је и седам стругова, две вертикалне бушилице и ручно кован вагон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дневник заблуда: Културна баштина


ЖЕСТОКА ОСУДА ВАНДАЛИЗМА

ЗАВОД за заштиту споменика културе града Београда осудио је чин вандализма у ложионоци некадашње Главне железничке станице. - Окретница, ложионица и водоторањ Железничке станице, као и Савска улица уживају статус претходне заштите, и као такви морају бити сачувани од даљег пропадања и девастације попут случаја уништавања експоната - истакла је в. д. директора Завода Оливера Вучковић. Представници свих релевантних институција, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Музеја науке и технике и Историјског музеја Србије изаћи ће на терен, проценити штету и дати услове и мере за санацију постојећег стања.

"СНИМАЛИ" ТЕРЕН

РЕПОРТЕРИ "Новости" приликом фотографисања депоа, у уторак су затекли непознатог младића како посматра терен. Он је телефоном разговарао са сарадницима, за које се претпоставља да су крадљивци секундарних сировина, будући да је причао шта је све вредно остало у објекту за сечење.