РОДИТЕЉИ се још нису опоравили од финансијског шока за куповину уџбеника, ранчева, прибора, одеће, а већ их је дочекао нови. Иако је школска година тек почела, већ се увелико ради на организацији екскурзија и излета у основним школама, а неке осмолетке су већ завршиле поступак јавне набавке и родитељима доставиле "ценовник". Тако ће мали матуранти из ОШ "Дринка Павловић" у октобру обилазити Тару. Два полупансиона коштају - 11.800 динара, а плаћање је у три рате.

Цена од сто евра, плус џепарац који треба дати детету, нису мали, али како кажу у школи, то је износ који је с мањим одступањима идентичан за завршне екскурзије у свим школама. Директори школа истичу да је одзив осмака увек велики, макар родитељи и позајмили новац, с обзиром на то да је реч о завршетку дела школовања и дружења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАСТАВНИЦИ САМИ ВОДЕ ЂАКЕ: Јавне набавке поскупеле екскурзије

- У јавној набавци даћемо понуду за Тару и Златибор, јер су то традиционално дестинације на које путују наши ђаци - каже Драгољуб Гачић, директор ОШ "Иван Горан Ковачић" из Винче. - Наставним програмом је планирано да путујемо крајем октобра или почетком новембра. Претходних година је био велики одзив ученика, па очекујемо да ће тако бити и сада. Савет родитеља је одредио да дневница наставника буде 500 динара.

Дестинацију за путовање ученика, која се наводи у јавној понуди, предлаже комисија коју чине професори историје, географије, педагог и координатор за учитеље. Пракса у већини школа је да се не путује далеко, што би децу изморило, пошто је путовање временски кратко.

- Приликом предлагања дестинације води се рачуна да места која се посећују имају везе са градивом које ђаци уче - објашњава нам Миомир Гачић, директор ОШ "Иван Горан Ковачић". - Наши наставници су до сада имали законске дневнице у износу од око 2.000 динара по дану, али ћемо то сада променити. Одлуку о висини надокнаде донеће Савет родитеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА О ЂАЧКИМ ЕКСКУРЗИЈАМА: У иностранство само матуранти

Цена дневнице се разликује од школе до школе, а у просеку се креће од 400 до 600 динара по дану и по ученику. Иако су екскурзије и излети предвиђени наставним планом, школе нису у обавези да организују путовање ђака.


ПРОПИСИ

ДА би се организовала екскурзија, потребно је да се за путовање пријаве две трећине ученика из генерације. Када је реч о настави у природи, рекреативној, могућа је само ако је за пут заинтересовано 60 одсто ученика из генерације. Наставници који воде децу на путовања морају имати лиценцу за то.