Приликом реконструкције Трга Републике, испод асфалта, пронађене су дрвене коцке из друге половине 19. века, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.


"Оваква дрвена калдрма била је постављена све до Теразија, а калдрма је била од дрвета да би се смањила бука приликом проласка возила. До сада смо пронашли око 1.500 релативно добро очуваних комада које су прегледали и пописали стручњаци Завода за заштиту споменика. Очуване коцке се одвајају од оних које су уништене асфалтирањем", рекао је Весић.


Прочитајте још: ОБНОВА ТРГА РЕПУБЛИКЕ: Камере ће снимати радове 24 сата


Навео је да ће Завод за заштиту споменика града Београда уступити 150 комада дрвене коцке Народном музеју у Београду, да ће део коцке бити враћен на Трг Републике и посебно заштићен како би грађани могли да виде како је Трг некада изгледао, а део ће се искористити за друге делове пешачке зоне у центру града.


"На овом примеру се види како су се раније односили према споменицима културе. Нешто слично се догодило приликом реконструкције Малог степеништа Јелисавете Начић које се налази преко пута Амбасаде Француске. "Генијалци" који су водили Београд пре нас једноставно су асфалтирали прва три степеника и тако уништили споменик културе. Приликом реконструкције Малог степеништа поново смо открили ове некада асфалитиране делове, рестаурирали их и сада грађани могу да виде Мало степениште како је изгледало 1903. године када је направљено", рекао је Весић.


Прочитајте још: Трг Републике: Мајстори под камерама дан-ноћ


"Када смо код Трга Републике, који се сада реконструише, нећемо да заборавимо да су ту, у центру Београда, без сагласности Завода за заштиту споменика, поставили сат приватне компаније, који данас не ради и киоске, као и да су затворили Народни музеј који смо ми реновирали и отворили", додао је Весић, наводи се у саопштењу градске управе.