БУДУЋИ бруцоши, али и студенти старијих година, ових дана ужурбано обилазе ужи центар престонице, како би пронашли стан у којем ће боравити наредне школске године. Иако су бандере и аутобуска стајалишта излепљена огласима за издавање станова, према речима власника, многи су већ дати у закуп.

И док многи студенти чекају да виде у којем дому ће им место припасти, њихове колеге дале су се у потрагу за станом. Гарсоњера, према речима агената за некретнине, скоро да нема на тржишту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стална потрага школа за инжењерима

Највећа потражња је углавном за становима у близини Вуковог споменика, где су смештени Архитектонски, Грађевински, Машински, Правни факултет, као и Виша пословна школа. Просечна цена за око 20-25 квадрата је 160 евра, а у зависности од опремљености, у овом крају најам може да кошта и до 250 евра. На овај износ додају се и трошкови за комуналије. Цене су сличне и у близини Економског факултета, па тако два или три студента двособан стан могу изнајмити за 250 евра.

- Све зависи, наравно, од локација на којима се станови налазе. Али чим власници гарсоњера огласе стан за издавање, он нађе новог станара за само неколико сати - објашњава, за "Новости", Наташа Т., агент за некретнине.

Што се више удаљавате од центра града, и цене закупа падају. Тако, студенти Факултета организационих наука, Политичких наука и Саобраћајног факултета који траже станове на Вождовцу, могу да прођу јефтиније. Двособан стан у овом делу града кошта 230 евра, а једнособан око 160, исто колико и гарсоњера у центру.

Међутим, често се дешава да власници оглашавају и станове који су лоши, у сутеренима, или у поткровљима која прокишњавају. Далеко од аутобуске станице и главне саобраћајнице. Ипак, студенти се са проблемима суочавају тек кад зима завлада, а тада постаје касно за тражење нове локације.


АДАПТАЦИЈА

МНОГИ власници кућа су једну просторију "отворили" са бочне стране куће, дозидали купатило и сада тај простор издају. Неки од тих станова су одлично сређени, неки су у лошијем стању.

Цене оваквих станова, који су махом до 30 квадрата, крећу се од 90 до око 150 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вртићи: Испод црте 2.700 деце

ИСПЛАТИВО И ИЗДАВАЊЕ СОБА

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ само собе је најјефтинија опција за становање, а од комуналија се углавном плаћа само део.

На периферији града собе се крећу око 50 до 60 евра, док у близини факултета цена скаче и до 110. Опремљене собе са "климом" газде издају и за 120 евра.