БЕОГРАД - Тендер за изградњу Дома здравља у Борчи биће расписан најкасније у новембру, средства у градском буџету су за то обезбеђена и већ на пролеће ће почети његова изградња, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да ће тај дом здравља бити површине око 7.000 квадрата и у њему ће бити све службе које су важне за здравствено збрињавање становника.

"У том делу Београда живи око сто хиљада људи који немају свој дом здравља и неопходно је да се он изгради. Пројекат је завршен и када се заврши процедура око тендера и одабере извођач, очекујуемо да на пролеће почну радови на изградњи", казао је Весић гостујући на Студију Б, наводи се у саопштењу Градске управе.

Говорећи о бесправној градњи, оценио је да је она постоји деценијама и да представља највеће зло које се дешава нашем друштву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Завршени радови у Улици кнегиње Зорке

Како је прецизирао, они који бесправно граде у ствари краду паре од државе и грађана јер не плаћају доприносе за грађевинско земљиште од чега би могли да се граде вртићи, школе, болнице, путеви, канализација.

Такође, додао је Весић, њихови пројекти не пролазе контролу. "Одговорно вам кажем да те зграде нису безбедне. Ако немају грађевинску дозволу, људи треба да буду свесни да купују станове на сопствену одговорност. Осим тога, када је градња планска истовремено је планирана и сва пратећа инфраструктура. Због оног ко гради бесправно, сви грађани у одређеној улици трпе јер је оптерећена инфраструктура, што је недопустиво", нагласио је Весић.

Зато, додао је, сви надлежни морају да се укључе у решавање овог проблема и да се заједно боримо против бесправне градње. Он је још једном подсетио нотаре да је бесправна градња кривично дело, те да је оверавање уговора из нечега што је настало кривичним делом учествовање у њему.

"Град Београд инсистира на томе да се уједначи правна пракса када је реч о бесправној градњи због чега ћу имати састанке и са представницима тужилаштва и судства. Такође, нећемо више дозволити прикључење на струју и воду за бесправне објекте. Они који учествују у томе саучествују у крађи државе", рекао је Весић.

Он је такве инвеститоре окарактерисао као "полумафију" с чим се, истакао је, држава мора изборити. Позвао је на одговорност и власнике парцела на којима се нелегално гради, због чега ће се тражити измена прописа.

Заменик градоначелника је подсетио да је обновљено Мало степениште на Калемегдану и да оно сада изгледа као 1903. године и најавио да ће до краја године почети обнова Великог степеништа која ће се финансирати из градског буџета.

"Велико степениште је изграђено 1928. године и то је још један објекат културе који је веома значајан. Бавимо се Калемегданом и желимо да га уредимо. На следећој седници Скупштине града донећемо одлуку у којој ћемо дефинисати тачно која роба може да се продаје на тезгама тамо као и како оне морају да изгледају", рекао је Весић.

Он је, додаје се у саопштењу, навео да је Калемегдан место на које долази највише туриста и да ту треба да се продају сувенири као нешто што је део наше традиције и културе.