БЕОГРАД - Време је да се стане на пут нелегалној градњи, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић поводом формирања Одељења за спречавање грађења без грађевинске дозволе при Првом основном јавном тужилаштву.

"То је на трагу оног што је Град покренуо да се заустави нелегална градња, а део тог процеса су и тужилаштва, градске и општинске инспекције, као и министарства грађевине и правде", рекао је Весић новинарима током посете Дому за незбринуту децу у Звечанској.

Он је за следећу недељу најавио састанак представника Града и Републичког тужилштвом како би усагласили напоре.

"Време је да станемо на пут нелегалној градњи и драго ми је што се Тужилаштво хвата у коштац са овим кривичним делом. Бесправна градња није само безбедоносни проблем. Ти објекти не пролазе контролу секретаријата за урбанизам, а током њихове изградње не плаћају се обавезе држави и тако се штети општински, градски и републички буџет, нагласио је Весић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Крећемо у борбу против нелегалне градње у Београду

Како је рекао, проблем нелегалне градње може да се реши искључиво зједничком акцијом свих државних субјеката, а не појединачним активностима Града или Тужилаштва.

У Првом основном јавном тужилаштву у Београду формирано је Одељење за спречавање градње без грађевинске дозволе специјализовано за поступање по кривичним пријавама за бесправну градњу у циљу превенције извршења тог кривичног дела и смањења броја починилаца.