Нелегална градња оштетила је буџет Београда за између 70 и 80 милиона евра, каже заменик градоначелника Горан Весић и објашњава да је неопходно да се читаво друштво озбиљније позабави овим феноменом.

"Не желим никога да оптужујем, јер са нелегалном градњом не може да се избори само Град Београд или само полиција, или само тужилаштво, или само Министарство грађевине. Да би смо решили проблем нелегалне градње, морамо у томе да учествујемо сви", навео је Весић.

Он је у интервјуу за ТВ "Телеграф" рекао да када неко нелегално гради, он не плаћа доприносе за грађевинско земљиште, те тако нестаје новац који је могао бити искоришћен за градњу путева, болница, школа, канализације...

"Неко уместо да то плати граду, ставља те паре у џеп, нелегално гради и вара грађане, јер им продаје објекат који није легалан. Када легално градите, ви добијате грађевинску дозволу. Да бисте добили грађевинску дозволу, ваш пројекат мора да прође кроз контролу како Секретаријата за урбанизам тако и читавог низа институција чије контроле гарантују да ће се објекат градити у складу са свим стандардима", истакао је Весић.

Прочитајте још - Весић: Загорчаћемо живот свима који граде нелегално

Када се легално гради зграда, додаје он, осим што се добија грађевинска дозвола, ради се и процена да ли нешто треба да се побољша на инфрастуктури како би се та зграда изградила.

"Нелегални градитељи то не раде. Они само изграде зграду и оптерете додатно инфраструктуру", наводи заменик градоначелника.

Весић је, како каже, упутио писмо Јавно-бележничкој комори у коме је тражио да се престане са оверавањем уговора из нелегалне градње зато што је нелегална градња кривично дело.

"Поред тога, разговарали смо са представницима Министарства грађевине. Имамо добру сарадњу са тим министарством, које је велики помак урадило доношењем Закона о планирању и изградњи, јер је Србија први пут добила грађевинске дозволе за 28 дана и скочила на Дуинг бизнис листи", рекао је он и додао да Закон о озакоњењу омогућава да грађани могу да озаконе своје објекте по приступачним ценама, на веома лак начин, уколико испуњавају законске услове.

Весић је подсетио да је прошле среде почела реконструкција Трга републике.

"Не ради се само комплетан Трг републике, већ и Македонска улица све до Дома омладине, заједно са раскрсницом, Коларчева скоро до "Албаније", Југ Богданова мало изнад Дома Војске, Васина до нивоа где је Народни музеј. Мењају се комплетне инсталиције, сади се ново дрвеће. Ради се темељито", навео је он.

Истиче, да ће до краја 2020. године почети изградња метроа који ће имати две линије, једна ће ићи од Макишког поља до Миријева, а друга од Земуна према Устаничкој улици.

"Оне ће правити крст и имаће четири линије БГ воза које ће чинити јединствен систем. Планирамо и трамвајске мреже. Све то представљаће један јединствен систем, иако су то три различита шинска система", рекао је Весић и додао да се већ ради на ширењу мреже БГ воза са циљем да се мрежа прошири до Лазаревца и Младеновца.

Весић је посебно нагласио да у Граду сви функционишу као тим и да је градоначелник Зоран Радојичић тиму донео прецизност која карактерише хирурге, љубав према људима коју лекари морају да имају, као и организованост.

"Ми радимо као тим и мање је важно ко шта ради у том тиму, јер ми спроводимо политику Александра Вучића коју подржавају грађани Београда", навео је Весић и додао да су они пре њих имали прилику да раде, а ништа нису урадили и да им зато неће бити дозвољено да терају инвеститоре који желе да граде.