Заменик градоначелника Београда Горан Весић казао је у уторак да ће град кренути у борбу са нелегалном градњом и додаје да у Београду има 500.000 нелегално изграђених квадратних метара.

Весић је за Радио-телевизију Србије рекао да ће град Београд предложити да се измени Закон о планирању и да ће тражити да се убудуће укрштају информације свих државних органа када је у питању таква градња.

"Велики број нелегалних објеката постоји због несагласности прописа. Користе се различити закони. Закон о планирању изградње, Закон о легализацији. Инвеститори користе сваку могућност коју им дају закони како би то радили", рекао је Весић.

Он је додао да ће град тражити да се легализација завршава на другостепеном органу, јер ће тако моћи да се руше нелегални објекти, а не да се чека одлука Управног суда.

Он је рекао да ће тражити забрану прикључења нелегалних објеката на били какву инфраструктуру - ЕПС, водовод... јер ће тако отежати онима који нелегално граде и да ће један од захтева бити и да се свака нелегална градња преко 100 квадрата третира ка прање новца.

Прочитајте још - Весић најавио завршетак Његошеве у Земуну и обнову Гардоша

Весић је казао да многи државни органи нису радили свој посао, попут инспекције, водовода и сви они који су омогућили да се бесправне зграде прикључују на било какву инфраструктуру и да зато треба да буду предузетзе мере како се то више не би дешавало.

Упитан да ли ће се рушити оно што је нелегално грађено или што је надограђено на постојећој згради, Весић је казао да уколико је неко надограђивао до тренутка доношења Закона о легализацији има могућност да се легализије, ако не онда нема такву могућност.

"У Београду је нелегална градња и наплата јавног превоза највећи проблем. Дошло је време да се нелегалној градњи стане на пут јер када се гради тада се плаћају доприноси за грађевинско земљиште граду, а од тих доприноса се гради инфраструктура", рекао је заменик градоначелника.

ВЕСИЋ: ОПОЗИЦИЈА ПОДРЖАВА ОНЕ КОЈИ НЕ ЖЕЛЕ ПРАВЕДНО РЕШЕЊЕ

Члан Председништва СНС Горан Весић оценио је данас да опозиција нападима на председника Србије Александра Вучића разбија преко потребно државно јединство у решавању косовског проблема и тиме подржава оне који не желе праведно ресење за Србију.

"Земља која улази овако тешке преговоре о Косову а жели трајно да реши проблем, ако покаже да кључни политички фактори нису сагласни даје прилику непријатељима да користе наше нејединство и постигну циљеве које нису у интетресу Србије", рекао је Весић гостујући на ТВ Пинк.

Према његовим речима, опозиција позивима на пуч и убиство председника, што је, како је додао, озбиљан друштвени проблем, показује да нема план и да кроз инциденте, попут старлета, покушава да се промовише.

Позив на пуч који је упутио лидер Двери Бошко Обрадовић има јасне елелменте кривичног дела, рекао је Весић и додао да је симптоматично то што се од тог позива на убиство председника нису оградили лидери осталих опозиционих партија.

Прочитајте још - Стефановић осудио позив опозиције на пуч и крвопролиће

Према Весићевим речима, чињеница да је тај позив на пуч политика читавог савеза представља озбиљан друштвени порблем.

"Циљ тога је да наше друштво постане нестабилно, да се изгубе радна места, оду инвеститори, да дође до сукоба на улицама", рекао је он.

Весић је подсетио да је таква иста прича постојала и 2002. године када је Ðинђић покренуо решавање питања Косова и када су се сви обрушили на њега.

На исти начин су га рушили верујући да ће пасти на питању Косова, рекао је Весић.

"Слављење опозиције око тога да север неће бити у Србији, говори да они немају политику, и верују да могу да штете политичкој харизми Вучића, да ће се он саплести на проблему Косова", рекао је он и додао да је чињеница да председник Србије покушава да извуче процес преговора о Косову и да се о тој теми прича на свим најважнијим адресама на којима некада није могло ни да се уђе.

"Шта цемо добити на крају тог процеса не зна се", рекао је Весић и изразио жаљење што уместо да сви стану иза председника и да Србија добија, постоје свакодневна саплитања.

Обрадовић је у суботу између осталог позвао "часне официре ВС и МУП да ухапсе председника Србије због кршења Устава, гажења председничке заклетве и нарушавања територијалног интегритета и суверенитета државе Србије. Због свега тог против Александра Вучића хитно треба да буде покренут кривични поступак!"