РОК за завршетак платоа на Славији поново је померен, па ће грађани још неко време морати да заобилазе ругло око кружног тока! Да поправе трг који је пет месеци после завршетка реконструкције попуцао, неимарима је дат нови рок - 31. август! Из Секретаријата за инвестиције тврде да новог продужетка за санацију неће бити.

Плато је попуцао пет месеци после обимне реконструкције која је завршена 16. новембра. Радници МБА "Ратко Митровић" успели су да у року од 180 дана реконструишу Рузвелтову улицу, Булевар ослобођења и кружни ток на Славији, али им је за завршетак платоа потребно дуже од годину дана! Санација је почела 20. априла, а све је првобитно требало да буде завршено средином маја. Рок је касније померен за крај јуна, а онда за 8. август. После извештаја фирме задужене за обављање надзора, који је јуче стигао у Секретаријат за инвестиције, одлучено је да се подизвођачу радова кога је изабрао МБА "Ратко Митровић" да још додатних 23 дана да плато доведе у ред.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Игралишта са новим подлогама

- Ово је последњи пут да померамо рок за завршетак свих радова на платоу на Славији - каже, за "Новости", Лука Петровић, секретар за инвестиције. - Јуче нам је стигао извештај фирме задужене за надзор и на њихов предлог одлучили смо да извођачу дамо још неколико дана да поправи плато. Због киша и лоших временских услова, имали су потешкоћа, пошто технологија уградње полимер-бетона захтева суво време, односно, после последњих падавина мора да прође 24 сата пре његовог наливања.

На питање шта ако ни овај продужетак не буде довољан да плато, који је сада зарастао у коров, засија пуним сјајем, Петровић одговара:

- Кад тај рок истекне, имамо две опције: да плаћају пенале јер касне, па да им исплатимо мању суму за оно што је урађено или да Град повуче банкарску гаранцију. Цео плато нас је коштао 1,5 милиона евра, док нас уградња тог полимер-бетона који је и направио проблем кошта мање од 200.000 евра.

У случају да Град реши да повуче банкарску гаранацију што им уговор и омогућава, следи расписивање јавне набавке како би се ангажовао нови извођач. Ако до тога дође, по свему судећи, ругло центра града биће сређено тек на пролеће следеће године! Јавне набавке и документација изискују време, па одабрани извођач не би могао да почне радове на јесен, јер полимер бетон не може да се излива по лошим временским условима.


ПУКОТИНЕ

ПРВЕ пукотине на Славији појавиле су се месец дана по њеном отварању, а поправка је почела 20. априла. Договорено је да се скине сав полимер-бетон који је оштећен, а да се онда, у складу са захтеваном технологијом, бетон поново нанесе. Уместо фирме "Релит" из Чачка, за санацију дефеката ангажован је други подизвођач.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мајстори прво на Букуљи

НИСУ ИМ ДАЛИ НИ ДИНАРА

ГРАД компанији МБА "Ратко Митровић" није платио још ни динара за радове на платоу. Тек када стручњаци процене да је све урађено како треба, да је уговор у потпуности испоштован, Град има рок од 45 дана да им уплати новац.