ЖИТЕЉИ нехигијенског ромског насеља Вијадукт у Реснику могли би да остану без својих "станова" због градње обилазнице око Београда у склопу Коридора 10. Багери су већ стигли на десетак метара од кућа, али селидбу и нови смештај нико не помиње - ни Општина Раковица, ни Град, ни ЈП "Коридори Србије", који су задужени да градњу.

- Причају да ће да нас руше, али ми немамо где - каже Мирослав Маринковић (52), који у једној од барака живи са супругом Тањом и четворо деце. - У нашој "згради" живи седам породица, што је око 25 људи. А у целом насељу нас је око 300. Са породицом овде живим од 2008. године, јер нисмо имали где. Сви смо се ми нелегално доселили у ове зграде, које су биле напуштене, а катанци на врата нису стављени. Сада кад је почела изградња, и багери су стигли до објеката, нико нам не нуди смештај. ЈП "Коридори Србије" и ЈП "Путеви Србије" пре два месеца почели су да нас позивају на разговор, да дајемо изјаве. Када смо их питали шта ће бити с нама, свако је добио различите информације. Некима је речено да се снађу, а некима да ће добити смештај.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СТАНАРИ НЕ ОДУСТАЈУ: Протест, литургија и мерење притиска у насељу Степа Степановић

Маринковић наводи да су житељи Вијадукта основали радно тело како би се договорили шта ће да раде ако багери почну да им руше домове.

- Писали смо свим удружењима која се баве заштитом људских права, контактирали са Министарством за социјална питања, Министарством саобраћаја... - говори саговорник "Новости". - Сви морају да буду упознати са чињеницом да је овде много деце, и да људи који овде живе немају другу алтернативу.

Роми из овог насеља тврде и да свакодневно трпе притиске једног од житеља, који се како кажу, свима представља као "председник насеља".

Станари насеља не желе да се селе, док не добију неки смештај


- Застрашује нас, прети да ће нам послати багере већ сутра, јер ми упорно покушавамо да нађемо неко решење. Нећемо да се селимо док не добијемо неки смештај. И нећемо да допустимо да само две-три породице које су блиске с тим човеком добију стамбено решење, а други да остану без ичега - говори Маринковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Траже персоналне асистенте за инвалиде

ЖИВЕ СА 26.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО

ПОРОДИЦА Маринковић има четворо деце. Мирослав се лечи од карцинома, а лекови и терапија су скупи.

- Најмлађа Алина (6) тек креће у предшколско. Моја инвалидска пензија износи 26.000 динара и од тог новца ја не могу да се лечим, издржавам породицу, школујем децу, а о изнајмљивању неког стана да и не говорим - јадикује Мирослав.