СПОМЕНИК чувеном писцу Браниславу Нушићу на Тргу републике, у непосредној близини Тржног центра "Стакленац", пре више од месеца нашао се на мети бахатих појединаца. Мало ко је приметио да статуи недостаје већи део штапа. Како су "Новостима" казали из Завода за заштиту споменика, она ће бити обновљена после лета.

Скоро неприметан, али ништа мање важан део бисте књижевнику и комедиографу Нушићу поломљен је на три места. Један део је пронађен, док су остали нестали.

- Неко је штап поломио, вероватно је реч о хулиганима или онима који тргују сличним предметима скинутим са градских обележја - каже директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

Прочитајте још - Нушић је наш Молијер

Више од месеца је прошло откад Нушић стоји без "ослонца". Оскрнављен ће бити још неко време, највероватније до септембра или октобра.

- У августу ће бити расписана јавна набавка делова који недостају, после које ће уследити хитне интервенције на оштећеним споменицима у централним градским општинама - открива директорка Завода. - То не подразумева само замену реквизита или слова, него и прање и чишћење бронзе.

Према речима Оливере Вучковић, направљен је списак приоритета којима ће бити посвећена пажња. Обележја знаменитим личностима на Савском венцу и Старом граду прва ће бити сређена.


НАДЛЕЖНОСТ

ДИРЕКТОРКА Завода за заштиту споменика културе напомиње да су у њиховој надлежности само статуе под заштитом, у централним градским зонама. О осталим споменицима брину општине на чијој територији су споменици постављени.


НЕДОСТАЈУ СЛОВА КОД ИВЕ АНДРИЋА

МЕСИНГАНА слова на постаменту нобеловца Иве Андрића често су на мети лопова. Цитат из "Знакова поред пута": "Отишао сам. Иза мене је остало све што су људи рекли, као прамичак магле који се губи. А све што су урадили, понео сам на длану једне руке" - такође ће бити обновљен у оквиру хитних интервенција. На листи приоритета је и Вуков споменик, који ће бити очишћен од етикета.