ЧУВЕНИ Титов "Плави воз" поново је пристао у Железничку станицу Београд, као подсећање на прошло време, чији је сада део и ова станица, од 1. јула затворена за саобраћај. Наредна два дана суграђани ће, у оквиру мултимедијалне изложбе инфраструктуре Србије, која је отворена у понедељак, моћи да завире у сваки кутак маршаловог вагона, чија ће врата бити отворена од 10 до 20 сати. Осим тога, на станици ће бити део механизације и опреме коју користе путари. На станичним шалтерима грађани могу да сазнају све о озакоњењу, а имаће и увид у катастар.

Прочитајте још - За две године 630 километара нових пруга

Ову изложбу отворила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поводом годину дана рада Владе Србије. Како је истакла, желела је да на оваквој, несвакидашњој изложби окупи и представи све људе који граде Србију.

- Зграда главне железничке станице је право место за овакву изложбу јер ово место спаја најбоље у нашој прошлости и оно како видимо будућност - рекла је Михајловић. - Ово је повод да покажемо који смо пут прешли и куда желимо да идемо. Суграђани ће, осим Титовог "Плавог воза", моћи да виде и најсавременије возове који јуре пругама, багере и другу механизацију која се користи за изградњу путева, симулаторе превртања возила и "пијане наочаре", чамце...

И ДЕ ГОЛОВ САЛОН

ПОСЕТИОЦИ ће моћи да кроче кроз врата кроз која су прошли многи светски званичници када су долазили у посету Јосипу Брозу Титу и уђу у Титов конференцијски салон и радни кабинет, канцеларију за састанке, Јованкину собу, свечану салу за госте, вагон-ресторан. А изложен је и део сервиса за ручавање који су користили маршал и његови гости. Изложен је и салон који је специјално био адаптиран за долазак француског председника Шарла де Гола, који никада у њега није крочио.

Министарка Михајловић са званицама, Фото: И. Маринковић