У ЕКСПЛОЗИЈИ која се данас око 11 сати догодила у стану на другом спрату у Улици браће Барух 25а у београдском насељу Дорћол, погинула је Радмила Леудар (78), а њен супруг Емил Леудар (78) теже је повређен. Иако је прва информација била да је пукла плинска боца, како незванично сазнајемо, несрећу је, највероватније, изазвала експлозивна направа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЖАС У ШКОЛИ: Метак дечаку разнео прст!

Снажна детонација одјекнула је у кухињи у којој су се у том тренутку налазили брачни пар Леудар, док је њихова седамнаестогодишња унука Е. Е. била у соби поред. На срећу, она је прошла без повреда. Друга, млађа унука у том тренутку била је у школи, а неколико минута пре несреће, ћерка брачног пара изашла је до продавнице по хлеб и новине. Хитна помоћ и ватрогасци стигли су брзо на место експлозије. Лекари су констатовали смрт Радмиле, док је Емил превезен у Ургентни центар са тежим повредама. Иако су у први мах постојале јасне сумње да је у дому породице Леудар боца за гас била узрок несреће, полиција која је обављала увиђај из зграде је изнела нетакнуту боцу. На плафону у стану видиљиви су трагови који подсећају на гелере, па је то подгрејало сумњу да је ипак можда посреди ручна бомба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Експлозија плинске боце у кући, двоје погинуло

- Чуо се прасак, затресли су се прозори и мислила сам да је неки окршај - каже Живанка Калинић, комшиница породице Леудар. - У први мах, нисам смела да изађем из стана. Касније, када сам кренула у банку и видела ватрогасна кола, сазнала сам да је комшиница настрадала, а да је комшија тешко повређен.

Ћерка овог брачног пара кратко је прокоментарисала да не зна шта се тачно догодило, док је њихов син у шоку рекао да је боца цела и да не зна шта је експлодирало:

- Моји родитељи нису били у свађи. Не знам шта се догодило. У шоку сам.

На месту несреће током целог дана смењивале су се полицијске екипе, форензичари, а на терену је била и контрадиверзиона екипа.

- Врло је чудна ситуација, јер нико не зна шта се тачно догодило - каже један од комшија из зграде. - Познавао сам их, пензионери су, добри људи. Не могу да поверујем да би могао неко да потегне бомбу.

Незванично, Емил је у младости био фудбалер ФК Дорћол и проглашен је за најбољег стрелца у историји клуба.

Клима у пламену


ЗАПАЛИО СЕ КЛИМА-УРЕЂАЈ

У ЗГРАДИ Дирекције за мере и драгоцене метале у Улици Мике Аласа 14, која се налази поред вишеспратнице где се догодила експлозија, запалио се клима-уређај на трећем спрату. То се догодило недуго пошто су се ватрогасне екипе удаљиле са места експлозије.

Захваљујући прибраности запослених, противпожарним апаратом је угашена ватра. Тако је избегнута већа несрећа, пошто су се тачно испод климе налазиле боце са азотом, кисеоником и водоником, те је постојала вероватноћа да се клима сруши и запали те хемикалије.