НЕМАРНИМ станарима који још нису изабрали управнике и стамбену заједницу уписали у регистар, комунални инспектори још неће куцати на врата. Иако су у престоничким општинама одељења за инспекцијске послове спремна да преузму ову обавезу, већина чека да се изменом статута ова надлежност и званично преда њима.

Иако је најављивано да ће након истека рока за избор руководилаца вишеспратница, комунални инспектори чешљати неуписане зграде и издавати решења, којима се налаже да у додатном року упишу зграду, то се по, свему судећи, још неће догодити. Општине од 1. јануара пријаве за регистрацију стамбених заједница примају у уобичајеној процедури, па Београђани могу да одахну, јер имају још времена да предупреде инспекторе и избегну казне.

- Овај посао сигурно ће обављати општинске инспекције, али чекамо да град донесе акта на основу којих можемо да радимо - кажу из Општине Вождовац. - Имамо људе који ће се тиме бавити, али морамо и званично да добијемо надлежност. До тада Одељење за стамбено-комуналне послове обавља посао регистрације као и пре истека рока.

Ипак у неким општинама већ су почели да шаљу инспекторе по пријави.

КОНТРОЛА КАКО наводе надлежни, колики ће обим контрола комуналне инспекције у граду бити потребан зависиће од тога како ће се сви субјекти на које се закон односи опходити према обавезама које су им прописане. Истичу и да комуналних инспектора у градским општинама и граду има мање него што је потребно.

- Општинска комунална инспекција има довољан број инспектора и засада су радили по пријавама - кажу из Општине Нови Београд. - Од 15. јануара ће почети контролу по реду. А на нашој општини до сада је регистровано око 1.300 стамбених заједница.

И када се надлежности ускладе, иако законом као мере имају и новчане казне, инспектори ће најпре упозоравати станаре, а по "џепу" ће ударати само ако не постоји други начин.

- Пријаве које буду примљене у Секретаријату, а односе се на Закон о становању, биће прослеђиване на даље поступање комуналним инспекцијама градских општина - наводе из Секретаријата за инспекцијске послове. - Приликом рада инспекције прописано је да се првенствено делује превентивно и саветодавно, а након чега треба да уследе казнене мере.