ИЗГРАДЊА нових зграда у Блоку 72, на Новом Београду, зиданих као замена за "смрдљиве" зграде у којима су пронађене отровне материје завршена је. Петнаестак купаца који су, пре три године, због фенола пронађеног у зидовима, напустили своје домове већ је добило кључеве некретнина.

Коначно решење афере "смрдљиве зграде" и намиривање станара који су купили небезбедне квадрате је при крају.

Од 199 породица које су се због опасних материја иселиле из купљених станова, 53 су решиле да пруже другу шансу истом инвеститору - Грађевинској дирекцији Србије и сачекају изградњу идентичних зграда неколико метара даље. Остали су се одлучили или за раскид уговора и повраћај новца или за другу некретнину у власништву Грађевинске дирекције Србије.

Станари који су добили кључеве нових некретнина од ГДС, које смо затекли у насељу Др Иван Рибар, кажу да само желе да што пре забораве читаву аферу.

- Не могу да кажем да смо до краја задовољни, јер је агонија трајала, испоставило се, неколико година - рекла нам је једна од станарки која још сређује свој стан у новој згради.

- Изгубила сам много времена због ове куповине, али битно је да смо на крају добили, надам се, безбедне станове.

САНАЦИЈА УСКОРО ГОТОВА САНАЦИЈА једне од "смрдљивих зграда" у Улици Милеве Марић Ајнштајн увелико траје и требало би да буде завршена ускоро. Ради се по методи Института за нуклеарне науке "Винча", а следеће године требало би да почне и "чишћење" друге вишеспратнице.

Осим времена, наша саговорница каже и да је изгубила много новца који није успела до краја да поврати.

- Из стана смо изашли са стварима које смо могли да понесемо са собом - објашњава нам.

- Наша највећа улагања, као што су уградни намештај, столарија, паркет, нисмо могли да понесемо, а трошкови нам нису рефундирани.

Осим станара из улаза из зграде 1А, у тек саграђене вишеспратнице уселили су се и нови станари. Они са којима смо разговарали кажу да нису сумњичави према инвеститору, јер верују да након великог гафа, нови објекти могу да буду само квалитетнији.