ДИМЊАК топлане "Земун", која се налази у близини насеља Сава Ковачевић, дими се због производње топле воде. Овако одговарају из "Беоелектрана" на оптужбу да чисте оџак паљењем и да тако трују околину.

Суграђани из овог краја критиковали су надлежне на друштвеним мрежама и оптужили их да пале мазут да прочисте димњак у глуво доба ноћи годинама уназад.

- Толико пурња да се дим шири до зграда, улази у станове и гуши Земунце, закључује се из обраћања револтираног грађанина.

Из "Беоелектрана" одговарају да ово није тачно, да се објекат "пуши" из другог разлога и истичу да не ради само у "ситним" сатима.

- Топлана "Земун" не гаси постројења током читаве године, односно у функцији је и ван званичне грејне сезоне (15. октобар - 15. април) - наводе из овог предузећа. - Зато што испоручује топлотну енергију оним корисницима који у стамбеним објектима не поседују бојлере, већ користе потрошну топлу воду.

Детаљно се објашњава и како функционише тај процес:

- То значи да се из топлане врши испорука топлотне енергије, којом се у подстаницама таквих објеката загрева хладна вода из "Београдског водовода", која даље, преко разводне мреже, долази до славина корисника.


ЧИСТЕ ИХ ЏАРАЊЕМ

- У ТОПЛАНАМА "Београдских електрана", које користе течне и чврсте енергенте за производњу топлотне енергије, у ремонтном периоду се механички чисте димњаци од чађи, ради се сервис горионика, као и регулација сагоревања на свим котловима - објашњавају из "Електрана".