КРВОЛОЧНИ пси, највероватније питбулови, изуједали су у петак ујутру Мару Вучићевић (62), а дан раније и дечака Д. Ј. (14) у насељу Гај у београдској општини Барајево и нанели им тешке телесне повреде! Како сазнајемо, лекари се боре за Марин живот, док је дечак, срећом, прошао знатно боље и у петак је пуштен на кућно лечење. Мештани овог дела града су у страху, јер је само један од три опасна пса ухваћен.

Са више од 30 уједа, махом по глави и врату, Мара Вучићевић примљена је у Ургентни центар, где је у петак оперисана. Она је изуједана у Улици 20. октобра, где се налази неколико стамбених зграда. Са више десетина угриза у Институт за мајку и дете примљен је дан раније и малолетни Д. Ј. али је, на срећу, он ван животне опасности.

- Пријављивао сам луталице општини, комуналној полицији, “Зоохигијени”, борио сам се да их уклоне одавде, јер сам знао да ће некога да растргну - почиње причу Радослав Вучићевић, Марин супруг. - Жена ми је кренула у продавницу по хлеб, а вриску су касније чуле комшије, које су је изуједану и крваву пребациле у Дом здравља у Барајеву, одакле је хитно пребачена за Београд. Измасакрирана је. Унајмићу адвоката, тужићу кога треба, ићи ћу до краја... Сада само желим да Мара буде добро.

Према незваничним информацијама, женине повреде су веома тешке, а делови коже на ногама и рукама су јој покидани. На глави има велике, дубоке ране. У петак је била у свесном стању, али је неколико пута губила свест.

Стотине је паса у Барајеву који немају власника, тврде мештани, међутим, три бесна питбула приметили су пре неколико дана. Баш ови пси напали су и Дарка Ј. у четвртак увече, када је кренуо да сачека аутобус, у близини своје куће.

- Чуо сам вриску и лавеж, истрчао сам напоље и видео како мог крвавог сина кидају три пса - прича Драган Јанковић, Дарков отац. - Кренули су и на мене, дохватио сам неку шипку, растерао их и однео сина у Хитну. Не сећам се ни како смо стигли, све је било крваво, ноге и руке су му уништене од уједа, а срећом, нема повреда на глави.

За то време, мештани Барајева су у страху склонили децу са улице. Како кажу, видело да су ти пси опасни, због чега су били у Општини да пријаве, звали су “Зоохигијену” на бројеве на које се нико није јављао. Из ове службе кажу да су позив примили у петак, у јутарњим сатима, а на терену су и даље њихове екипе које траже крволочне животиње и биће тамо све док не пронађу псе.

* Д. Ј. (14)

- Екипе на терену су добиле информацију да се ради о три власничка пса. Један је одмах ухваћен са чипом и превезен у карантин у Овчи. Иначе је реч о удаљеном, приградском насељу у коме традиционално имамо највише проблема - наводи Будимир Грубић, директор “Ветерине Београд”.

Како је потврђено “Новостима” из МУП-а, полиција истражује детаље ових напада. Тренутно се ради на идентификацији власника ухваћеног пса, али се и наставља потрага за две животиње које су, како се претпоставља, још у насељу.

На месту последње несреће, где је изуједана Мара Вучићевић, у петак је било полиције, комуналних радника и уплашених мештана који су претпостављали где би пси могли да се крију. Боје се чак и да су заражени беснилом.

НИСУ НАДЛЕЖНИ ДА РЕАГУЈУ

ИЗ општине Барајево кажу да су такође упознати са овим проблемом, међутим, немају начина, ни овлашћења да реагују.

- Нажалост, не постоји служба у нашој надлежности која би могла ово да реши - прича Ивица Јанковић, начелник комуналне инспекције из Барајева. - Људи се жале масовно, овај проблем није нов, а ми сваки пут обавештавамо “Зоохигијену” о псима луталицама.

ВЛАСНИК ИЗ МОШТАНИЦЕ?

МЕШТАНИ тврде да су чули да је власник ухваћеног пса из оближње Мале Моштанице и да је то утврђено по чипу који је пас имао. Према непотврђеним информацијама, он је куче уступио некоме из Барајева, међутим, више детаља знаће се након истраге.