ПОСЛЕ реконструкције калдрме која би требало да почне крајем септембра, Скадарлију у новој сезони очекују многобројне новине. Фонтане пива, вина и фрапеа од малина, дечји ресторан, само су неке од иновација које ће бити прилагођене духу боемске четврти. Иако модерне, новине неће смети да ремете постојећу аутентичност.

Реконструисана скадарлијска калдрма могла би да добије необичне, модерне фонтане са којих ће посетиоци моћи да точе пиво, вино и сок од малина - као прави српски производ, најављују из ове боемске четврти. У пројекат приватно-јавног партнерства ући ће се са словеначком фирмом "Етра д.о.о.", која ће ускоро представити мобилне примерке нових точилица. Један примерак биће смештен на почетку улице, код ресторана "Велика Скадарлија", друга на улазу из Француске улице, код локала "Српски великани" и још једна у близини ресторана "Фамилија".

- Тренутно чекамо заинтересовану "домаћу страну" за овај пројекат, као и стручно одобрење градских челника. Замишљено је да у Скадарлију доведемо три овакве фонтане за три улазне капије наше боемске калдрме - каже Драган Глигоријевић, председник Друштва Скадарлија. - Биће ту и скадарлијске воде, која је најбоља у граду.

Фонтане ће бити електричне, посетиоци ће моћи да купе брендирану криглу са чипом на дну и одређеним бројем "програмираних" точења. Пиво, вино и сок налазиће се испод земље, а свако пуњење надзираће компјутер.

- Електроника ће користити да се очита чип, потом се кригла окреће и полива леденом водом која ће охладити чашу. Следећи корак је и точилица која ће "извирати" из равне површине, точити хладну течност и враћати се испод површине. - објашњава Глигоријевић. - Око саме фонтане биће ограђен простор за седење, као нека врста наткривеног летњиковца. Читав дизајн мора бити у складу са околином и ниједног тренутка нећемо довести у питање одступање од духа наше Скадарлије.

Осим нових точилица, на месту затвореног ресторана "Два бела голуба", наредне сезоне отвориће се први дечји ресторан у свету. Идеја је да деца изводе родитеље на вечеру, пију топлу чоколаду уместо кафе и седе на дрвеним коњићима уместо столица.

ЏЕЈМИ ОЛИВЕР ДОЛАЗИ У СЕПТЕМБРУ

БРИТАНСКИ кувар Џејми Оливер, познат по својим кулинарским способностима, али и шарму и многобројним светским пројектима, биће гост Скадарлије у септембру.

Београдску боемску четврт Џејми ће посетити у оквиру манифестације "Варјачићи", тврде из Друштва Скадарлија.