ТЕШКА грађевинска механизација јуче ујутру "почистила" је бараку на Косанчићевом венцу. Терен са најлепшим погледом на ушће Саве у Дунав припрема се за изградњу дуго најављиване градске галерије, која овде треба да никне почетком следеће године.

Градска управа у августу прошле године расписала је конкурс за архитектонски изглед будуће градске галерије, која ће се налазити испод Патријаршије. Конкурс је завршен у марту. Од 46 пристиглих радова, изабрана је идеја ауторског тима АРЦВС.


- Уклањањем бараке на Косанчићевом венцу почела је припрема терена за изградњу градске галерије која ће се налазити на том месту - прича Милутин Фолић, главни градски архитекта.

- Галерија ће већим делом бити укопана у терен, а на њеном крову налазиће се изложбени плато. Тај видиковац биће у нивоу са Косанчићевим венцем.

Фолић открива и да ће се кроз галерију силазити у лагум који излази на Карађорђеву улицу.


- Овим коридором стварамо нову пешачку зону. Калемегдан се повезује са обалом реке Саве. Та веза је значајна и због тога што ће у оквиру ње бити и лифт за слабије покретне - објашњава градски урбаниста.


Испред саме зграде биће постављени столови и столице за одмор, зидови зграде биће у стаклу, док ће унутра бити много простора за посматраче. Границе објекта се утапају у пејзаж. Изградња градске галерије од укупно 2.800 квадрата, не рачунајући степениште, коштаће 1,8 милиона евра.


За идејно решење тим АРЦВС добио је награду у висини од 600.000 динара. Будућу градску галерију осмислиле су архитекте Бранислав Реџић, Драган Ивановић, Зоран Миловановић, Сузана Тисовец, Борис Хусановић и Невенка Реџић.


ТРИ НИВОА

СА трга - видиковца степеништем и рампама посетиоци ће се спуштати до првог од укупно три нивоа будуће галерије, на којем ће бити инфо-пулт, радионица, простор за децу, сала за предавања и кафић. Ту је предвиђен и главни улаз, одакле ће лифтом и степеништем публика силазити у две подземне етаже предвиђене за изложбе.