УЖИВАЊЕ у баштама кафића у најпознатијој пешачкој зони у граду, Кнез Михаиловој улици, и ове године ће бити могуће, али у значајно мањим габаритима него лане. Ипак, тачне локације на које ће угоститељи изнети столове биће познате после коначног усклађивања Плана за постављања башта за територију општине Стари град. Обавеза више за власнике кафића ове године биће уједначен мобилијар који је прописао град Београд.

Иако је град најавио да би баште кафића из Кнез Михаилове улице могле да се иселе у споредне уличице, ове године посетиоци ће, ипак, моћи да се одмарају и пију пиће у централној градској пешачкој зони. Поједине баште локала увелико раде, у складу са прошлогодишњим дозволама и габаритима, а исцртавање граница у оквиру којих ће моћи да се простиру ове године почеће у априлу. Предност ће имати "непешачке зоне", наводе у Општини Стари град.

- У току су финалне консултације и усклађивање Плана постављања башта у пешачким зонама, а највише захтева поднето је баш за та подручја - наводе из Градске општине Стари град. - Чим почне лепо време, обележаваће се баште које нису у пешачким зонама, а по усаглашавању Плана и остале. Угоститељи могу да подносе захтев за целу годину или за летњу сезону.

За оне који пређу прописане габарите, или исцртане границе, казне су од 60.000 до 100.000 динара. Сви елементи баште морају да буду у складу са унапред одређеним мобилијаром и у уједначеној боји, а да ли су елементи у техничкој документацији у складу са мобилијаром, водиће рачуна Завод за заштиту споменика културе, приликом издавања сагласности. У складу са прописима, заштита баште од сунца и падавина мора бити од лаке конструкције. Сенило расклопиво, на слободностојећем носачу или једру, а шаренило сунцобрана укинуто је, па ће бела, беж или црна боја превладавати популарном градском штрафтом.

СКАДАРЛИЈА ЧЕКА ДОЗВОЛЕ

ПОЈЕДИНИ власници кафана побунили су се и затражили од Општине Стари град што хитније решавање њихових захтева за "обнову" башта. Иако су их послали још у децембру, одобрења очекују тек у јуну, а за то време инспекција им може закуцати на врата.

- Одобрења се још чекају, јер је много градских установа укључено у њихово издавање. Тренутно чекају одобрење из Секретаријата за саобраћај. Новчане казне неће добити нико од њих, док је обрада захтева у току - кажу из Старог града.