НЕКАД сеоско гробље у Малом Мокром Лугу, надомак ауто-пута, у последње три деценије неконтролисано се и нелегално шири, без евиденције ко се сахрањује и колико гробних места има. Велики број гробова је под водом, због изливања канализације, јер се приликом сахрањивања није водило рачуна о еколошким и санитарним условима земљишта, тврде представници МЗ Мали Мокри Луг. Осим две парцеле у власништву Општине Звездара и Републике Србије, неколико хектара земљишта Мокролужани продају комшијама за сахрањивање и од тога добро зарађују.

На мање од десет километара од центра града, гробље у Малом Мокром Лугу проширило се без икаквог реда, а крај се не назире. Они који су имали земљиште у близини првог сеоског гробља, где места за сахрањивање нема готово три деценије, продају гробна места за 100 и 150 евра по квадрату, у зависности од локације. Испитивање земљишта за потребе гробља никада није било.

- Од 2000. године немамо евиденцију ко се овде покопава, јер се сахране врше без службеног лица, а гробна места трајно продају, што је противзаконито - каже Саша Петровић у име МЗ Мали Мокри Луг. - Један број гробних места ушао је и у део где би требало да се изгради спољна магистрална тангента, чак је и прешао преко будућег пута, па је неминовно да ће држава имати трошкова због силних ексхумација нелегалних гробова.

Споменик до споменика на први поглед не одају утисак да се на овом гробљу влада јавашлук, међутим, због подземних вода и без плана, земља се осипа, а споменицима прети падање. Бројеви телефона за продају гробних места налазе се свуда по гробљу, па се стиче утисак да је овај "бизнис" потпуно легалан. Према незваничним информацијама, на овом делу има више од 30 власника земљишта, за ар се заради и до 25.000 евра, а копање раке наплаћује се око 70 евра.

СПОЉНА МАГИСТРАЛНА ТАНГЕНТА ДЕО гробова налази се на траси будуће саобраћајнице која би требало да заштити језгро града од великог броја возила. Изградња, такозване, спољне магистралне тангенте, на чијој се траси налази и будући мост на Ади Хуји, најављена је за наредну годину. Овај део саобраћајнице, такође, повезиваће три уводна правца у град - панчевачки, смедеревски и ауто-пут. Тада ће се, највероватније, гробови који се налазе на њеном путу уклонити.

- Свесни смо проблема и на моју иницијативу формирали смо радну групу, први пут после 17 година, која ће се озбиљно бавити овим случајем - каже Милош Игњатовић, председник Општине Звездара. - На две недеље ћемо се састајати, а кренуће се од решавања комуналних проблема и контејнера којих је мало. Око 20 чланова су, осим људи из месних заједница, и представници Секретаријата за комуналне послове града, полиције, Секретаријата за саобраћај и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу.

Репортери "Новости" затекли су неколико мештана који су сређивали своја гробна места, купљена још пре 27 година.

- Ово се од деведесетих година шири ненормалном брзином, ноћу је пуно наркомана, па и избеглица који се настањују у великим гробницама - каже Милан Ранковић.

На ободу гробља, неки власници земљишта направили су целу мрежу опсега за гробнице и продају их као да је реч о легалном послу. Од канализације се широм гробља шири смрад, а око нагомиланог смећа окупљају се пси луталице.


ИЗГОРЕО У КАПЕЛИ

ЈАНУАРА прошле године у капели која је саграђена на овом гробљу изгорео је мушкарац, који је ту боравио, а узрок пожара највероватније је немар. Према незваничним информацијама, ова капела налази се на приватном поседу и у приватном је власништву.