Тегле домаћих ајвара и туршија разграбљене за час
23. 10. 2016. у 07:32
Зимница пољопривредних произвођача из целе Србије стигла на новобеоградску пијацу, купци били презадовољни
Фото А.Станковић
ТУРШИЈА, ајвар, кувани парадајз, феферони, цвекла, компоти и џемови само су неки од домаћих производа којима су се се пољопривредни произвођачи из целе Србије представили на Пијачном каравану зимнице, који је јуче почео на пијаци "Блок 44" у Новом Београду. Посетиоци су имали прилику да попуне своје зимске залихе, дегустирају производе и из прве руке добију рецепте.
- Домаће, непрскано, без конзерванса - довикивали су продавци и мамили муштерије да застану, пробају и уверу се у квалитет. Традиционално, ајвар и туршија највише су се тражили, па су се ове теглице разграбиле за тили час, а сладокусци су своје цегере пунили џемовима од шљива и шипурака, као и слатким од смокве. Штандовима са паприком у парадајзу, са медом или сенфом и киселим краставчићима са феферонима прилазили су неповерљиво.
- Ајвар сви траже, јер немају времена да спремају - каже Надица Петровић из Бегаљице. - Траже се и компоти, а у понуди имамо од кајсије, брескве, крушке. Све је органско, тако да је квалитет загарантован.
Осим тегли са специјалитетима од црвених паприка, неизоставни су били и ликери и домаћи сокови, а муштерије су с ногу испијале покоју чашицу, да дегустирају и да се угреју.
- Наши ликери су специфични због тога што их кувамо, а не остављамо воће у ракији да одстоји на сунцу - хвали се Даринка Паучковић из Риђака код Владимираца. - Правимо их од ароније, ораховаче, рибизле или дрењина. Није прскано и све је то воће и поврће које смо ми произвели.
.jpg)
Размилели су се Београђани да пазаре зимницу спремљену на "смедеревцима", по старим рецептима од органског воћа и поврћа. А они који нису стигли, моћи ће и данас да опреме свој шпајз.
- Немам где да спремим зимницу, а ону у хипермаркетима избегавам, па је ово одлична прилика да пазарим теглице органске хране. Дошла сам само по ајвар и туршију, а одлазим пуних торба.
.jpg)
deda Mile
23.10.2016. 09:15
neko ima pare a neko drugare.
od srpskih seljaka...
Srpski seljak misli da je organsko sve ono što je domaće,i nema konzervansa ili se ne prska.Krajnje je vreme da opismenite naciju,uvedete kazne i kontrole, da objasnite pojedincima izraz "organsko" ili će nam svaka tezga uskoro, drati kožu sa ledja.Imamo perfektnu domaću proizvodnju,ali ne frljajte se sa izrazom organski.
@!CLFP: Bravo za komentar! Organsko je samo ono sto ima sertifikat nadlezne institucije, a sumnjam da bilo ko od ovih ljudi to ima. Jedno je nesto sto je domace, a drugo je organsko. Sada je u modi izgleda ta rec "organsko". Pravilnije je reci - domace, zasto se toga stidimo?
E da znaju da ti poljo.proizvodjaci, da ne kazem seljaci, mislice da ih vredjam, imaju za sebe posebne parcele, za svoje potrebe, a druge hemiski tretirane za pijacu, ne zavaravajte se , isto je kupili na pijaci ili marketu.
Коментари (5)