У БУЛЕВАРУ војводе Мишића, најбучнијој саобраћајници, према анализама Завода за информатику и статистику, тутњи жешће него на Железничкој станици! Осим од возова, и од аутобуса, трамваја, камиона и аутомобила звече прозори и бруји као у кошници, сведоче за "Новости" станари овог дела престонице. Од несносног зујања, кажу, одбрана не постоји. Понекад је само "утишају" - затварањем прозора.

Станари солитера 39А у поменутом булевару, који се улива у Ибарску магистралу и спаја са ауто-путем Београд-Ниш, невољно су прихватили "гласног комшију". Да нам дочара буку, Драгица Александровић отвара прозор. У релативно тиху собу "надире" саобраћај. Сваки квадрат испуњава "труцкање" старих возила градског превоза, "тешкаша"... Лево и десно ухо хвата немир, не могу да разазнају више ништа.

- Кад проветравамо имамо осећај да нам сва та возила пролазе кроз стан, једно за другим - описује Драгица. - Да буде теже, са неког сплава код Сајма током ноћи чује се "дум, дум, дум". Колико је алармантно говори и чињеница да 54 аутобуса овде прођу у минуту.

Ни њеном сину Матији није лако да проведе дан на овој локацији.

- Никад се нисам навикао на тутњаву возова који пролазе поред сајамских хала и возе преко околних мостова - јада се деветнаестогодишњи Матија. - Буку осталих возила испод прозора већ сам прихватио. Без ње сада не могу да заспим.

Њихова сусетка са петог спрата Љиљана Милановић пронашла је спас у пе-ве-це прозорима.

ПАРИРА ПОЖЕШКОЈ ПРОДАВАЧИЦА из киоска код стајалишта Руска не носи ни слушалице ни чепиће да се одбрани од околне буке, јер каже да је преживела и веће амплитуде. - Овде испред локала је одмах стакло стајалишта, па ме донекле штити - објашњава Наташа Ђорђевић. - Радила сам у Пожешкој на Бановом брду, где сам била буквално на ивици коловоза, па ми је био осећај да је тамо већа гужва него овде.

- Откако сам их уградила могу коначно да чујем себе и друге - срећна је Љиљана Милановић која већ 30 година трпи буку.

Податак да Булевар највише одзвања у престоници "подупире" чињеница да кроз њега пролази око 20 линија градског превоза. Откако је изграђен Мост на Ади, возила се брже крећу овом саобраћајницом и оближњим мостовима. Од тада преко поменуте грађевине, Бранковог, Газеле и Старог савског по сату пролази око 12.000 двоточкаша и четвороточкаша.
ИЗНАД ГРАНИЦЕ ДЕСЕТ ДЕЦИБЕЛА

ПРЕМА објављеној статистици "Београд у бројкама", у Булевару војводе Мишића измерен је ниво буке 75,2 децибела, што је за десет више од дозвољене.

- Константна изложеност буци доводи до оштећења слуха - упозорава специјалиста ОРЛ Срђан Милићевић. - Постоји и акутна наглувост која настаје због ватромета или од пуцња. Савет суграђанима је да се што мање излажу њеним изворима.