КАД се спусти ниво воде у рукавцу Дунава и дуне северозападни ветар, несносан смрад гуши добар део Вишњичке бање и Карабурме. Миријевски поток и сва канализација која се деценијама испушта у овај део Дунава, чине живот немогућим становницима овог дела Палилуле. И док град годинама не решава овај еколошки проблем, тоне свакојаког отпада, плутају наоколо. Осим канализације, Дунав је последњих месеци затрпаван и земљом са градилишта где ниче нови тржни центар "Белгрејд плаза".

- Не знам коме је пало напамет да земљу избацује овде! - прича Бранко Грубјешић, потпредседник удружења за спорт и рекреацију на води "Карабурма", један од власника брода који је усидрен у малој марини која се налази на Дунавцу. - Да су то урадили од шпица, било би у реду, јер по неким плановима за санацију овог дела реке, Дунавац би требало да се затрпа све до Миријевског потока. Они су сада засули земљу седам метара у висину и спречили да се река, када се подигне водостај, прелије и свежа вода уђе у рукавац.

Из удружења наводе да су звали комуналну инспекцију, писали пријаве, али нико није реаговао. Још је већи проблем тај што су камиони затрпали и "канал" између Парадајз острва и Аде Хује, којим је вода улазила у овај "залив" и тако га барем мало чистила од нагомиланог смећа.

- Ово овде је септичка јама! - наводи Адам Ћорче.

- Измет је свуда. Овде се ни комарци више не легу, јер не могу да опстану! Више од 40 година сам на реци и никада нисам видео никога да се овде окупао. Пре десетак и више година, овде је случајно једна девојка упала у воду. Месец дана је била у болници. Зато се ми и шалимо, да не вадимо никога ко падне у реку, јер не можемо после да га дезинфикујемо.

ГЛАВОБОЉЕ ЧИНИ се пак да су староседеоци Вишњичке бање огуглали на смрад у ваздуху, који се шири целом Карабурмом. Ипак, они који им долазе у госте не могу да га поднесу. Непријатан мирис је толико опор, да их одмах заболи глава, гребе их грло и имају мучнину. Смрад улази у сваку пору и остаје у стварима дуго након одласка.

Права је агонија и стајати у близини воде. Непријатан мирис се осећа у деловима Вишњичке бање, а најтеже је онима који живе тик до реке, у Вишњичкој улици и Маршала Тита.

- Не знам да ли више смрди пред кишу или лети, предвече. Смрад нам се враћа и кроз судоперу! - прича Јелена Стефановић. - Џаба што ми је кућа баш до реке, кад од смрада и прљавштине не могу ни да изађем на воду. Ђубре је свуда. Само се баца, а нико не чисти. Више и не памтим када је вода била друге боје, до сиве. Ниједна од кућа у овом делу није прикључена на канализациону мрежу, иако годинама молимо надлежне да се то уради.


РЕАГОВАЛА ВОДНА ИНСПЕКЦИЈА

ДОК је трајало недозвољено депоновање земље на Аду Хују, "Плаза центри Србије" оградили су се од активности извођача радова, фирме "Новкол", која је била задужена за прибављање дозвола за одвожење земљишта. Ипак, компанија "Новкол" је као подизвођача радова ангажовала фирму "Владо баумашинен", чији су камиони затечени у насипању обала. Из секретаријата за инспекцијске послове и тада су тврдили да је Водна инспекција забранила одлагање земље у овај рукавац.