СТАДИОН "Ташмајдан" биће готов до 31. марта. До средине априла објекат мора да прође комплетан технички пријем да би добио употребну дозволу. У другој половини наредног месеца, град Београд организоваће свеченo отварање, за "Новости" прича Милан Нововић, директор СЦ "Ташмајдан".

- Већ имамо предуговорена четири комерцијална догађаја, а прави шлаг на торти биће организација Дејвис купа на тек реновираном стадиону - објашњава Нововић, док "Новостима" ексклузивно показује просторије испод трибина.

Култна арена имаће шест врхунски уређених свлачионица. Интересантно, судије и делегати имаће ту могућност да из простора за пресвлачење директно улазе у терен, одвојено од спортиста. Због безбедности, њихов улаз има сензорско дугме. По највишим стандардима уређене су једна велика и две мале сале.

- Желимо да ово буде београдски центар за борилачке спортове. У великој сали имаћемо ринг, али и све неопходне реквизите где спортисти могу да вежбају - објашњава Нововић.

Једна од мањих сала биће претворена у економат, где ће спортски колективи моћи да одлажу опрему. За високе званице, једна просторија је намењена за ВИП салон.

ТЕРМАЛНИ ИЗВОР - ПОЧИЊЕМО да истражујемо геотермалне изворе који се налазе на простору којим управља "Ташмајдан". Њиховом експлоатацијом у будућности побољшаћемо енергетску ефикасност, а самим тим и смањити трошкове - најављује Нововић.

Да би стадион лакше могао да се одржава, као и да се плаћају рачуни, део простора испод трибина претворен је у комерцијалне локале. Према Нововићевим речима, најинтересантнија је велика дворана испод стене, која је идеална за неки ноћни клуб. Изолована је испод трибина, па тако гласна музика неће никоме сметати.

Трибине су обложене белим мермером. А за представнике седме силе направљена је модерна ложа, са телефонским прикључцима и интернетом.

- Приликом реконструкције коришћени су квалитетни материјали, који ће због својих карактеристика продужити већ коришћењу објекта. Морали су да се испоштују највиши прописани стандарди, што око подлоге, до свлачионица и тоалета. Направљен је пролаз за камионе, а безбедност је подигнута на највиши ниво - закључује наш саговорник.

Стадион је раније имао великих проблема, јер је западна (највећа) трибина направљена на стени. Пошто је реч о порозном кречњаку, било је неопходно да се он конзервира.

БРОЈКЕ * 60х30 димензије партера
* 10.500 капацитет стадиона
* 370 квадрата има велика сала
* 125,6 милиона вредност реконструкције

Само од комерцијалних догађаја који су предуговорени да се одрже на стадиону, ове године каса спортског центра биће пунија за четири милиона. Наравно, година је тек почела, па Нововић очекује вишеструко већи прилив. Вишак новца (око 30 милиона) инвестираће се у даље побољшање услова које "Ташмајдан" нуди.

- На стадиону ћемо моћи да организујемо готово све спортске догађаје, осим великог фудбала. Највероватније, користиће га највише кошаркаши, рукометаши, футсалери, а преко зиме то ће бити велико клизалиште - реферише први човек "Ташмајдана".

"Таш" ће отворити врата и за музичаре. Претходних седам деценија, овде су одржани многи легендарни концерти.

РАДОВИ И У "ПИОНИРУ"

ПРЕМА Нововићевим речима, Ледена дворана "Пионир" убудуће, користиће се од маја до зиме, што до сада није био случај. Набављена је мултифункционална подлога, па ће хокејаши и клизачи моћи несметано да вежбају, а одржаваће се такмичењаиу другим спортовима. Што се тиче дворане "Александар Николић", у току је израда пројекта проширења капацитета, а идеја је да хала у будућности може да прими 10.000 гледалаца.

МАЊИ БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ

СПОРТСКИ центар "Ташмајдан" тренутно има 104 запослене особе. Пре само две и по године, на "Ташу" је радило 140 радника.

- Направили смо пресек. Неки су отишли у пензију, а с некима смо направили споразум, са плаћеним отпремнинама. С другачијим приступом послу, сада боље функционишемо него онда када је било 140 запослених - објашњава Милан Нововић.