Пројекат прве зграде "Београда на води" урадила је српска пројектантска кућа "Машинопројект", а рашчишћавање Савског амфитеатра и постављање бетонских шипова поверено је домаћој грађевинској оперативи. Главни извођач радова је "Енергопројект".


Да би дозвола за градњу стигла на време и почела градња прве стамбене куле "Београда на води", арапски инвеститор посао је поверио српској фирми са искуством у пројектовању од педесет година.


"Задатак 'Машинопројекта' је био да од већ преузетог идејног концепта овог објекта изради комплетну техничку документацију сходно закону о планирању и изградњи што је подразумевало израду идејног решења за локацијске услове, идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење радова", каже комерцијални директор "Машинопројекта" Срђан Мандић.

На пројектовању прве зграде "Београда на води" шест месеци радило је тридесетак архитеката и инжењера. Како кажу, био је то за њих велики изазов да све што је арапски инвеститор замислио ставе у планску документацију.

"Ми смо се трудили да унапредимо и развијемо пројекат, да га прилагодимо нашим условима и могућностима извођeњa, менталитету људи који ће ту живети", каже водећи пројектант "Машинопројекта" Емина Савић.

Инвеститор потврђује да је све спремно за полагање камена – темељца "Београда на води". Савска променада је завршена, а на обали Саве направљен је први објекат, ресторан "Саванова".

"Овај простор постаје мала оаза за све људе који желе да уживају у простору поред реке. Пружа мноштво садржаја за све узрасте, имамо дечје игралиште, прелепо ново шеталиште, имамо нову бициклистичку стазу. Очекујемо да овај пројекат отвори преко 20.000 радних места и тренутно на пројекту имамо ангажоване три српске фирме", наводи директор пројекта "Београд на води" Никола Недељковић.

И произвођачи грађевинских материјала, који сада раде са 40 одсто капацитета, своју шансу за излазак из кризе виде у овом пројекту.

"Инсистирали смо на томе да се примене наши грађевински материјали кроз пројекте. Очекујемо да ће и грађевинске фирме које су већ биле на листи за извођење радова 'Београда на води' бити ангажоване", каже Виктор Кобјерски из Одбора за грађевинарство ПКС-а.

Обавеза Србије је да рашчисти локацију на Сави од 100 хектара, расели и исплати све власнике објеката на том потезу, а арапски инвеститор да обезбеди финансирање и заврши пројекат.
ПРОТЕСТ
Грађани окупљени око грађанске иницијативе "Не давимо Београд" окупили су се недалеко од аутобуске станице у Београду како би изразили протест због почетка реализације пројекта "Београд на води".
Они звиждуцима и скандирањем изражавају негодовање због почетка изградње пројекта "Београда на води", а скуп обезбеђује велики број полицајаца.
Полиција им није дозволила да дођу испред зграде Геозавода, где су иначе планирали да протестују.

Због протеста саобраћај у Карађорђевој улици је обустављен.